dinsdag 5 januari 2016

Weer een Roodhalsgans.

Vanmorgen tijdens een klein Rondje Ronde Venen weer een Roodhalsgans. Nu langs de Botsholse Dwarsweg bij Fort Nessersluis. Ik neem aan dat dit hetzelfde dier is als op 15 december langs de Proostdijerdwarsweg. Hij blijft hier logeren zoals wel meer ganzen doen. 's Nachts in de Waverhoek of De Ronde Hoep , overdag foeragerend in de weilanden. Waar het gras door de warmere temperaturen nog steeds groeit.
Zo dicht bij het fort heb ik de ganzen  daar nog nooit gezien. Die hoek wordt al jaren overgeslagen . Het lekkere gras zal wel een rol spelen. Er zaten een paar duizend, maar geen halsring te bekennen. Ik denk vooral doordat de vogels met de kont naar me toe stonden te foerageren. Dan zie je geen kop en hals.
In m'n achtertuin waren de ganzen te ver weg en het was nog te donker. Langs de Gagelweg geen ganzen. In polder Groot Mijdrecht Noord zaten verspreid grote groepen.
Op de Grote Wije van de Botshol 150 Smienten, 10 Kuifeenden, 17 Krakeenden, een paartje Tafeleenden en 6 Brilduikers.( 4 ♀ en 2 ♂). Hieronder een archieffoto, met links een mannetje en rechts een vrouwtje, genomen jan. 2012 ook op de Grote Wije. Dit is eigenlijk de enige plaats in de omgeving waar Brilduikers overwinteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten