woensdag 7 oktober 2015

Rondje Ronde Venen


De winterganzen zijn weer in het land dus gaan we  regelmatig een RRVtje doen. Eerst naar Waverveen en de Waverhoek. Langs de Proostdijerdwarsweg zaten enkele honderden Kolganzen en hetzelfde aantal Grauwe Ganzen, hier en daar een Toendrarietgans. Aantal viel wat tegen. Kennelijk is de slaappopulatie van de Waverhoek nog niet zo groot. Langs de 1e Velddwarsweg nauwelijks ganzen, langs de Botsholsedwarsweg idem dito.                                                                                                                   Ik rijd altijd even naar de Ronde Hoep en werp een blik de polder in. Geen gans te zien. Dat wordt straks wel anders: dan zit alles wat gans heet uit de omgeving vaak in de Ronde Hoep, ver weg, in het midden. Nu alleen maar koeien, enkele honderden. De moeite waard om naar te kijken.( Zie foto)  Zo zagen de Utrechtse Venen er een aantal jaren terug ook uit. Koeien in de wei. Ben ik een fervent voorstander van. Wat in de Ronde Hoep kan, kan toch overal?
In Demmerik nauwelijks ganzen, komen hier altijd wat later. Bij Gijs en Jolanda koffie gedronken. Hoorde de laatste nieuwtjes over de Ecologische Hoofdstructuur. De percelen waar ik zoveel nesten van weidevogels had dit jaar worden er onderdeel van. Er mag geen ruige mest meer op, jammer. Enkele dammen verder is alles wat op een boom leek gekapt. Verplicht. Er zouden eens Buizerds in kunnen nestelen. Is nog nooit gebeurd. Ook jammer, want het was een prachtige schuilplaats om de Zwarte Stern-kolonie te observeren.
In de Gagel was het raak; 400 Kollen en een paar honderd Grauwe. Bij de Bovendijk een groep van 60 Brandganzen  Zoals wel vaker, de grootste groep zat in m'n achtertuin langs de Hoofdweg. Veel ganzen zaten in de rust, alleen het koppie steekt dan boven het nu nog lange gras uit. De boeren zullen nog wel een keer maaien.
Resultaat afgelezen halsringen: nul, helemaal niks, 0,0. Wel veel jongen vond ik. Ik zag een gezinnetje met 4 juvenielen. Ik ben benieuwd wat het SOVON waarneemt.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten