vrijdag 9 oktober 2015

Mastjaar

Een jaar met veel eikels en beukennootjes wordt een mastjaar genoemd. 2015 is weer zo'n jaar met een overvloedige val van genoemde vruchten. Gemiddeld komt dat een keer in de 9 jaren voor, maar bijvoorbeeld de beuken hebben nu al drie achtereenvolgende jaren een vruchtbaar jaar gehad. Oorzaak onbekend, het weer in de eerste helft van dit jaar zal er mee te maken hebben.
Door de grote hoeveelheden eikels verwachten de biologen volgend jaar een extreme toename van het aantal Wilde Zwijnen. Eikels zijn krachtvoer voor de zwijnen en dat uit zich in vroege bronst, eerdere geboorte van jongen en grotere melkproductie. Ook zwakke jongen worden zo beter door de tijd geholpen.
In onze omgeving zullen de Vlaamse Gaaien het druk hebben met het verbergen van zoveel eikels. Ze vliegen nu heen en weer tussen een Eik en bosschages in de buurt en  verstoppen de eikels in de grond om een voorraadje in de winter te hebben.                                                                                                                           Foto Wikipedia


Goed weekeinde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten