vrijdag 1 maart 2024

Plasdras bij nacht



 We gaan weer de voorgaande jaren achterna: overdag weinig te beleven op het plasdras , zeker de eerste weken, 's nachts is het drukker,  nu al. Dinsdagochtend de cameraval geplaatst en vanochtend het kaartje gewisseld. Wat zal erop staan? Altijd spannend. Dat was ook nu weer even schrikken: 106 filmpjes !! Die ga ik allemaal bekijken, je weet nooit wat er op staat. Ze waren bij de eerste aanblik allemaal donker van de nacht, hier en daar een lichte van de dag. Geen enkele actie dus overdag. Maar 's nachts: bijna allemaal
gestart door een Kievit, wel 80 van de 106. En zo te zien steeds dezelfde Kievit.  De meeste vogels zijn bang als ze het infrarood licht zien, ze lopen weg. Deze Kievit niet, ik vermoed dat hij het zwakke infrarood  gebruikte  om op een wat kaler stuk te foerageren. Kieviten zijn zichtjagers. Grutto's en Watersnipppen bijvoorbeeld tastjagers. Die hebben geen licht nodig.

Ik hoorde verder Smienten, Wintertalingen, Krakeenden, Kolganzen, een baltsende Kievit, en, heel leuk, ook een overvliegende Tureluur. Alleen het filmpje van overdag met Grauwe Ganzen, een roepende Tureluur en een klagende Kievit  heb ik hieronder gebruikt.. 



Alleen op laptop groot beeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten