vrijdag 20 april 2018

Gepredeerd ( Weidevogels 8)


Het werk van een vrijwillige weidevogelbeschermer gaat soms niet over rozen. Het is vaak dankbaar werk, met name als je, door jouw toedoen, vogels van de ondergang weet te redden. Zie bijvoorbeeld logjes van 3 en 4 juni 2015.
Soms moet je teleurstelling verwerken, doordat het mis is gegaan. Bijvoorbeeld bij predatie.  Gisterochtend ontdekte ik dat het nest in de afgeschoven wal leeg was. Helemaal leeg. (zie logje 16 april) Er lag een lege schaal naast. "Het zal toch niet uitgekomen zijn ?" Ik heb de strootjes op de bodem van het nest omgekeerd om te kijken of er eischilfertjes inlagen, het teken dat er jongen zijn uitgekomen. Maar niks te zien. Een meter verder lag een andere lege schaal. Geen bloedvaatjes op de beide binnenkanten van de schaal, dus foute boel. Wel bloedsporen betekent ook uitgekomen. Twee meter verder een compleet ei. Het voelde koud aan. Ik heb het ei kapot gemaakt om te kijken of er een embryo in zat. Alleen maar eigeel,ook geen kiemschijf, het begin van het kuiken. Van hieruit ontwikkelen de bloedvaten zich en omvatten de eidooier. Of de Kievit is pas begonnen met broeden of het is een onbevrucht ei geweest.

De predator?? Ik heb de twee lege doppen naast elkaar gelegd en gefotografeerd. Opvallend zijn de kleine hapjes uit de schaal. M.i. is dit geen werk van een Kraai of andere ei-etende vogel. Die maakt veel grovere beschadigingen. Ik moet dan denken aan een Bunzing , Hermelijn of  Wezel. De laatste twee soorten komen hier nu en dan nog voor. Misschien de Bunzing ook wel. Gelukkig. Jammer van het nest, maar de drie genoemde marterachtigen hebben het ook moeilijk. In het rechter ei vooral zie je hier en daar een vierkant hapje, dat wijst op de hoektanden van Hermelijn of Wezel. Voorlopig houd ik het op deze roofdiertjes. Als je in de polder ergens boven en ruig stuk weiland een grote groep tierende en scheldende weidevogels ziet hangen dan is het voor één van de drie. Blijf kijken, plotseling zie je een klein kopje boven de planten uitsteken.

Goed weekeinde, met dit weer zal dat toch wel lukken?Geen opmerkingen:

Een reactie posten