maandag 8 januari 2018

Meer ganzen.


De ganzen hebben mijn geklaag gehoord: een paar duizend  (3 à 4) zaten vandaag in mijn "achtertuin", achter de Oosterlandweg en achter de Westerlandweg. Ook nog een paar honderd langs  Molenland, waar je wat hoger staat als op een tribune en het met de zon in de rug altijd prettig ganzenkijken is. Wel waren ze langs Molenland ver weg, maar door de heldere  zon waren eventuele halsringen nog net af te lezen. Een nadeel van zoveel op elkaar is dat de ringen achter de andere ganzen verborgen blijven. Ik had geluk: eindelijk de eerste! Opluchting. Toch veel moeite om de grote letter te krijgen. De twee kleine waren een A en een 2, of was het een Z? Op die afstand lijken die erg op elkaar. Het was een twee, later bleek achter de computer dat ik goed zat. Toen de grote letter of  het cijfer nog. Een G,  dus GA2.
Een oude bekende: in 2013 ook al een paar keer door mij gezien, de meeste winters brengt ze, het is een ♀, hier in de Ronde Venen door. Waargenomen door Kees J.,  Tijs, Marianne. Vanaf de Oosterlandweg kreeg ik 5L4 te pakken. Op de foto zat hij in de verre groep op het weiland. Op 24-12-2016 in Skarsterland bij Heerenveen geringd als jong mannetje. Verder op de voorgrond op de foto een opvliegende groep Grauwe Ganzen. De Kolganzen waren banger en waren al op de wieken en weggevlogen.

1 opmerking:

  1. Eindelijk! Goed nieuws Gerrit en natuurlijk mooi dat je eerste ringen weer binnen zijn. Als ik morgen tijd heb, ga ik zeker kijken (ik moet nog een Roodhalsje vinden voor de regio ;-)!

    BeantwoordenVerwijderen