woensdag 13 september 2017

Terug in de polder.


We zijn weer in de polder tussen twee stormen door. Bovenstaand plaatje is vorige week genomen in het mooie weer. Toen had ik al in de gaten , door allerlei weervoorspellingswebsites te raadplegen dat het deze week zou gaan spoken. Dinsdag zou het wat beter worden, reden voor ons om tot die dag het  verblijf te verlengen. In het weekend veel binnengezeten, dinsdag op huis aan. Goede keus. Ik had vandaag niet kunnen rijden.
De vuurtoren staat bij de Cocksdorp op Texel, velen zullen hem herkend hebben. Hij lijkt vergeleken met andere vuurtorens wat dik en dat is íe ook. In 1948 is er om de bestaande muur een nieuwe muur gebouwd. Reden: aan het eind van de 2e W.O. sloeg het Georgisch regiment van krijgsgevangenen in Duitse dienst op Texel aan het muiten.
De Duitsers pikten dit niet en hebben in slagorde het hele eiland afgezocht en strijd geleverd. Gevangen genomen muiters werden direct gefusilleerd. Een rest Georgische soldaten bleef over en verschanste zich in de vuurtoren. Hier werd een enorme strijd geleverd met vele doden. De vuurtoren was zo beschadigd dat er na de oorlog een nieuwe muur om heen gebouwd werd. Op een klein ereveld vlak bij de Hoge Berg liggen op een aparte begraafplaats 476 doden. Elk jaar komen hier Georgiërs om hun doden te eren. Door deze strijd wordt Texel wel het laatste slagveld van Europa genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten