woensdag 9 september 2015

Waverhoek


Weer eens de Waverhoek bezocht. Altijd afwachten wat er zit. Dat kan nogal fluctueren: Nu veel Wintertalingen (ruim 450) , gister veel minder volgens Waarneming.nl;  nu ruim 60 Smienten, gister veel meer. De meeste eenden zijn nog in eclipskleed, ook de Smienten. De mannetjes worden al wat roodbruiner, maar hebben nog geen kopstreep. Die komt na verloop van tijd tevoorschijn door slijtage van de kopveren van het prachtkleed.Weinig steltlopertjes vandaag: een aantal Zwarte Ruiters gehoord en gezien( ze zijn helemaal niet meer zwart), een enkele Groenpootruiter gehoord, enkele Tureluurs gezien en ruim 60 Watersnippen.  Dat was het wel zo'n beetje. Veel eenden.
Toen ik uitstapte zaten er op het naambord "Waverhoek"  twee Tapuiten, foto's gemaakt, een tel later ook nog twee op het bord ervoor. Het lukte me niet om alle vier in één foto scherp te krijgen.
Aan de overkant van de plas zat een Bruine Kiekendief, vrouwtje of juveniel?,  in het struweel van de moerasplanten de net geslagen prooi op te vreten. Geplaagd door een stel ettertjes van  Zwarte Kaaien die de prooi wilden  afpakken. Lukte niet .

Een Havik zorgde voor paniek: alles , behalve de Grauwe Ganzen, de lucht in. De vogels hebben eerder de roofvogel in de gaten dan de mens. Door het paniekerige gedrag weet je dat er een roofvogel in de buurt is.
Op de terugweg hoorde ik nog een mager speenvarken schreeuwen: een Waterral. De Porseleinhoen heb ik niet gezien, misschien collega-VWGers Tinok en Christiaan wel ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten