woensdag 30 september 2015

Onregelmatig spinnenweb/Kolganzen


Enkele logjes terug liet ik een Kruisspin zien die bezig was  z'n spinnenweb op te bouwen: een wielweb. Meestal hangen deze wielwebben verticaal ergens tussen. Een andere groep spinnen, o.a. de Trilspinnen en de Kogelspinnen maken een onregelmatig web dat horizontaal in de struiken of tussen wat grassprieten ligt. De spin zit ergens verborgen en zodra hij trillingen van een gevangen prooi bemerkt komt 'ie tevoorschijn en wikkelt de prooi razendsnel in het spinrag. Daarna wordt er gebeten.
De draden op de foto zijn zichtbaar, niet door de dikte van de draad , maar door dauwdruppeltjes. Vergroot de foto maar eens.

P.S. Zit ik in het bos te genieten, na een nacht van 3,1 C. , van een nazomerzonnetje, dat door de bomen heen probeert te breken en dat je dwingt  elk half uur je stoel te verzetten om in de zon te blijven zitten, hoor ik daar plotseling Kolganzen roepen! De eerste ! Een groep van plm. 30 vliegt over richting rivieren. Het ganzenseizoen is weer begonnen. Ze zullen ongetwijfeld ook in onze polders zijn aangekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten