vrijdag 1 mei 2015

Jonge KievitenEindelijk weer even gelegenheid om m'n weidevogelgebied in te gaan. Werd hoog tijd. Ik blijf graag op de hoogte van wat er gebeurt.
Na een week van boeken versjouwen, kasten verhuizen, banken en stoelen buiten inpakken met een dekzeil (gelukkig terecht), houtwerk afplakken,  muren verven, vloer schuren, stofzuigen, 2x in de olie zetten en nu even rust. De olie moet uitharden.( Volgende week moet alles weer terug !!). Dus bivakkeren we noodgedwongen in de sleurhut temidden van m'n weidevogels in Demmerik bij Gijs en Jolanda. En dat is helemaal geen straf,  zo zul je begrijpen. In de verte zie ik mijn Kieviten en Grutto's  de Bruine Kiek aanvallen. Op een stukje weiland van 20x20 meter met ruige mest had  ik de Kievit , Grutto en Tureluur aan het broeden, de Scholekster was er met één ei. Vanochtend was de Kievit uit, schilfers in het nest, Tureluur en Grutto waren nog bezig en de Scholeksters waren verdwenen. Ei gepredeerd. Bij een andere Kievit waren net drie jongen uitgekomen.Gedurende de broedtijd komen we zo weinig mogelijk bij het nest voor de rust. Na de broedduur controleren we altijd het nest op schilfers om te kijken of er jongen zijn geweest. Bij deze was ik iets te vroeg. Met de telelens op afstand bovenstaande foto genomen. Drie pas uitgekomen jongen en nog een ei.
Vanmorgen ook nog een Grutto op een nieuw stuk weiland gevonden, hoorde van Gijs dat daar binnenkort gemaaid wordt. Voor de zekerheid vanavond nog een stok gezet zodat hij er om heen kan maaien. Broedende Grutto bleef op het nest zitten. Een bekend verschijnsel, in de laatste broedweek is het broedinstinct sterker als het vluchtinstinct. Een aandoenlijk en ontroerend gezicht,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten