dinsdag 3 januari 2023

Poelweg


 Eindelijk zaten er ganzen langs de Poelweg, Waverveen. Enkele jaren geleden was dat altijd de hele winter door een gewillige pleisterplaats voor de ganzen, dus ook voor mij. De laatste twee, drie jaar was de Poelweg niet zo in trek, oorzaak? Ik zie wel meer verandering van foerageerplaats en de maand. In het begin  van het seizoen zaten ze vaak ten noorden van de Botsholsedwarsweg, richting Botshol ten zuiden ervan. Is ook veranderd, ik denk dat De Ronde Hoep steeds meer in trek komt.

Maar het opvallende bij de Poelweg waren niet zozeer de ganzen, geen halsringen, maar de sloten. Die waren verbreed met een natuurvriendelijke oever zoals  we al jaren kennen in Demmerik, bijvoorbeeld in mijn weidevogelgebied. De berm wordt in de sloot afgeschoven of gewoon afgegraven. De volgende jaren groeien er eerst pioniersplanten en dan langzamerhand wat hoger opgaande planten. Uiteindelijk Riet. Een prachtige plantengroei komt er. 

Nu hebben de ganzen er voordeel van, ze lopen zo het water in.  Ze hoeven niet meer vanaf een hoge walkant  te bukken  om te drinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten