maandag 9 augustus 2021

Eclipskleed


 Augustus betekent voor sommige vogelsoorten ruien. Sommige soorten ruien de slagpennen na elkaar , zodat ze kunnen blijven vliegen. Eenden daarentegen ruien de slagpennen tegelijkertijd zodat er een korte tijd, een weekje of zo, niet gevlogen kan worden. Wilde Eenden trekken zich terug in stille sloten op stille plasjes met veel Riet of andere waterplanten. Bij het mannetje is de verandering het grootst, hij lijkt enorm veel op een vrouwtje, we noemen dit verenkleed het eclipskleed dat na verloop van tijd weer plaats moet maken voor het prachtkleed.

Dit is geen paartje eenden , geen mannetje-vrouwtje. In de broedtijd en in de kindertijd zie je nooit een mannetje met de "kinderen spelen". Op de foto zijn twee mannetjes afgebeeld, beide hebben een gele snavel. Een vrouwtje heeft, ook in de ruitijd een oranje snavel met donkere vlekken.
De kopfoto laat een groep Wilde Eenden in het Argonpark zien: ze zijn allemaal bruin.

Vanochtend bij de wandeling: een grote trekker met een lange arm sneed het Riet uit de sloten. Wat vroeger de boer of het loonbedrijf met de hand deed, gebeurt nu machinaal. Ook het stuk sloot met het gezinnetje Waterhoentjes werd onder handen genomen. De Waterhoentjes vluchtten in een zijsloot waar de slootschoonmaker niet kan komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten