zondag 5 mei 2019

Bosuilen


Eindelijk konden we, tussen de wat zeldzamer wordende buien door, wandelen en fietsen. Hoewel de kou nog steeds een aanslag op onze stemming pleegt. Vannacht weer 1,4 C° buiten. Overdag rond de 10-12 C°. Binnen dankzij het kacheltje overdag tussen de 20 en 22 C°.
Vanmorgen zagen we hier de Dierenambulance rijden, een vreemde eend in de bijt. Of zou het toch een omgebouwd campertje zijn? Een paar uur later komt íe weer langs met in zijn zog een hoogwerker van de Brandweer. !!?? Een kat hoog en droog in een boom?
Het was een nest Bosuilen: notabene op het drukste punt van de camping kiezen ze een boom boven een toiletgebouw om te broeden. In een oud nest van een Ekster of Kraai? Vanochtend vroeg werd op het veldje ernaast een dode Bosuil gevonden. Een paar uur later zat er een jonge Bosuil met het laatste dons ook op een kampeerveld. Men is toen braakballen gaan zoeken en vond die onder de bedoelde boom. De Brandweer kwam in actie om te kijken of er nog meer jongen in het nest zaten. Eén dood jong, klein, het nakomertje dus en twee levende jongen die werden meegenomen door de spuitgast in het mandje boven in de boom. Zie foto. Ze werden naar een opvangcentrum voor roofvogels gebracht. Oorzaak dode uil? Misschien vergiftiging? Ik zou het niet weten.
Uilen beginnen na het eerste of tweede ei te broeden, zodat de jongen, als ze uit het ei komen, een  verschillende grootte hebben. Het nakomertje krijgt nauwelijks voedsel en gaat meestal dood. De broertjes en zusjes weten wel raad met het dode nakomertje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten