zaterdag 22 juli 2017

Een Micro


De vlinders zijn ingedeeld in Dagvlinders, zoals Atalanta en Dagpauwoog, en Nachtvlinders. Deze laatste kun je weer onderverdelen in Macrovlinders en Microvlinders. Dit onderscheid berust niet op wetenschappelijke feiten maar op simpelweg de grootte. Macro's zijn over het algemeen wat groter, micro's hebben meestal een voorvleugel-lengte van nog geen 10 mm. In de volksmond noemen we ze meestal Motjes.
Mijn vrouw riep me , ze stond bij de bloeiende Oregano. "Kijk eens, wat een klein gekleurd vlindertje". Even een snelle blik, toen nog sneller naar binnen om m'n camera te halen. Lenzen gewisseld, de tele zat erop. Toen met de macro-lens meerdere foto's  genomen, niet te dichtbij, uit ervaring weet ik zo langzamerhand dat je gauw te dichtbij staat waardoor de foto's onscherp worden. Je kan ze nog altijd uitvergroten zoals op deze foto.
Mooi purper gekleurd met een aantal gele vlekken. Zou het een macro zijn? Ondertussen vloog het vlindertje naar de Klimop, maar die bloeide niet. Weer een aantal foto's en toen op de laptop gaan determineren. Met het nachtvlinderboek erbij . Geen klik van herkenning, hij stond er niet in.
Eerst de foto's bewerkt en toen weer kijken.
In het Nachtvlinderboek het verschil tussen micro's en macro's bestudeerd, en verdraaid op de tweede bladzij van dat hoofdstukje staat ons vlindertje afgebeeld: Pyrausta purpuralis (   Purpermotje).
Maar op de link waarneming.nl staat een determinatie-tabel waarmee je purpuralis en aurasta kunt onderscheiden. Het is een Pyrausta aurasta ( Muntvlinder) De naam geeft al aan dat ze graag op sterk ruikende kruiden zitten. Ze vliegen overdag , de meeste micro's en macro's 's nachts.


Goed weekeinde.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten