vrijdag 24 februari 2017

PZNzwart

Dinsdag na Ouderkerk toch nog even in de eigen polder op ganzenjacht. Er zijn  Kolganzen die al weer op weg zijn naar de Siberische oorden. Als ze daar aankomen sneeuwt het, toch beginnen ze gelijk aan de nestbouw. Je zou bijna zeggen"Blijf maar hier, dat bespaart je nogal wat voedsel en verdere moeite". Maar die reis, heen en terug, ligt opgeslagen in hun DNA.
Er zijn dus al minder ganzen in de Venen, de komende weken tot in april vertrekken ze.
Die ochtend nog een grote groep langs de Proostdijerdwarsweg. Mooi het zonlicht erop: ik had vrij snel PZNzwart te pakken. Op 17-1-2004 geringd in Kollumerpomp, een gehucht langs de zuidrand van de voormalige Lauwerszee. In mijn jeugdbondtijd daar veel gezworven, geweldig vogelgebied. Hij is niet vaak waargenomen, in die 13 jaar maar 29 keer afgelezen. In 2012 helemaal geen aflezing.  Is weinig in  onze polders waargenomen. Tijs vd. Berg zag 'm voorjaar 2013 langs de Voetangelweg, verder verbleef PZN in Friesland en langs de rivieren.
De Kolganzen liet ik verder met rust, jammer er zaten vast meer geringden tussen, maar Simon S. , een Wavervener,  kwam langs en we moesten nodig weer eens bijpraten over de gezondheid van ons en de onzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten