maandag 29 februari 2016

Van de Ronde Venen naar Siberie


Veel Kolganzen hebben het hier wel gezien en zijn de voorjaarstrek begonnen. Op verschillende telposten in het land worden grote aantallen trekkende ganzen gemeld.  Hoog vliegend in V-vorm gaan ze in oostelijke en noordelijke richting, en alles wat daar tussen zit. Natuurlijk zijn er ook groepen die zuid gaan, dat zullen ganzen van de Delta-populatie zijn.
Ik was nieuwsgierig hoe het met onze winterpopulatie Kolganzen zou zijn, dus een fiks Rondje Ronde Venen in de afgelopen dagen.
Wel, dat het zo leeg zou zijn !! Niet verwacht en niet gedacht. Uiteraard nog veel Grauwe Ganzen , maar die blijven hier. Alleen een groep, plm. duizend,  in Demmerik . ( Een tiental jaren terug vertrokken de meeste Kollen vanuit Demmerik pas in april ) en een wat grotere groep, plm. 2000,  langs de Botsholsedwarsweg, ook de Ronde Hoep was leeg.
Toch nog twee halsringen langs de Botsholsedwarsweg: DD4zwart en 1TLzwart. De eerste op 25-12-2012 geringd in Garijp, Friesland . In die paar jaar eigenlijk alleen maar in Niedersachsen en Mecklenburg-Vorpommern geweest. Kees Janmaat zag'm later op de dag langs de Botsholse Dijk evenals 1TL. Ook een mannetje en geringd zo'n 500 km. noord-oost van Moskou in  Kologriv, Kostroma op weg naar Noord-Rusland. In de afgelopen winter vooral in onze omgeving.
Als ze arriveren op de broedplaatsen sneeuwt het daar vaak nog, toch beginnen ze met de nestbouw. Moet je je voorstellen wat een energie dat broeden en het trekken vice versa kost. Als ze hier zijn rusten ze uit en kunnen ze opvetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten