zaterdag 19 maart 2022

Bonte Piet,


 Hoewel de Scholekster als laatste in onze weidevogelgebieden broedt, is hij als eerste aanwezig, meestal al gepaard. Befaamd zijn de met veel herrie gepaard gaande "vergaderingen" waarbij het lijkt alsof ze elkaar de huid volschelden. Allemaal balts en indruk maken. In tijden van nest, eileg en jongen kunnen ze schijnaanvallen op een ongewenste indringer doen. Soms gaat dat mis en wordt de belager ook echt geraakt. Bekend is het filmpje op You Tube waarbij de filmer ondersteboven gaat. Zoek maar eens met Äanvallen Scholekster. 
Scholeksters komen veel in het binnenland voor maar nog meer op het Wad en in de Delta. Het voedsel daar bestaat voor een groot deel uit mossels. Als gevolg daarvan schijnen de snavels van mosseletende Scholeksters wat korter te zijn door slijtage. Een mossel is wat harder als een worm in het weiland.
Ik heb ze helaas nog niet goed kunnen filmen.

Vanmiddag weer de Zeearend gezien. Vanaf de Ter Aase Zuwe zag ik de paniek weer toeslaan tussen de Oude Spoorbaan en de Geuzensloot. Hij ging zitten achter een rietkraag en raakte ik 'm kwijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten