maandag 27 december 2021

Lente?


Als de ganzen op grotere afstand zitten is het moeilijk om er een halsring in te ontdekken. Als ze ook nog foerageren ben je overgeleverd aan het geluk. De een zit achter de ander. Soms wordt je geholpen door een boer of een visser, die in de buurt verblijft en gaan alle ganzen met de de halzen gestrekt het onheil afwachten. Soms is het een naderende helicopter die de ganzen eerder horen dan de mensen. Je moet dan razendsnel de hele klub scannen om een halsring , indien aanwezig, te ontdekken. Zo ook vanmiddag langs de Gagelweg, duizenden ganzen maar halsringen , geen. 

Ook nu stond de hele groep, ik denk minstens 3.000, met de koppen omhoog. Geen boer, geen visser, geen helicopter, geen vogelaar. Wat dan wel? Misschien iets in een wetering. Eindelijk kreeg ik de veroorzaker in de gaten: een ordinaire huiskat. Die zwierf langs de groep op jacht naar een muis. De ganzen vlogen nog net niet weg en gingen na verloop van tijd door met grazen. Op de foto de kat en een stel gealarmeerde ganzen.

LENTE ? : De hogere temperatuur deed sommige vogels de lentekriebels krijgen: ik hoorde een Heggenmus z'n  riedeltje oefenen en het belletje van de Pimpelmees klonk tussen de huizen. 

Verder waren er weer 6 Koereigertjes langs de Korenmolenweg en de Gagelweg.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten