donderdag 4 november 2021

Alopochen aegyptiaco ( Nijlgans)


 Zomaar langs de Poelweg, Waverveen, een groep Nijlganzen, ik telde 40 vogels. Bij deze gans heb ik zo'n grote groep nog niet eerder meegemaakt. Zal in de toekomst wel vaker gebeuren, de soort breidt zich plaatselijk uit. In sommige streken gaat het aantal achteruit, maar het zal, volgens de Vogelatlas een kwestie van tijd zijn voordat de vacante atlasblokken met een geschikt biotoop ( dus geen bos) ook bezet zijn. Grofweg geschat telt ons land de laatste jaren plm. 10.000 broedparen.

In de zeventiende eeuw werden Nijlganzen vanuit Afrika naar Engeland  gebracht waar ze al spoedig ontsnapten. Daar broeden ze al 200 jaar. In Nederland werd pas in 1967 het eerste broedgeval vastgesteld, dus de Nijlans zet de vaart er wel in. 

Deze gans is een buitenbeentje door z'n gedrag, erg agressief, en is eigenlijk geen gans maar een groot uitgevallen eend. Waarom daar in Waverveen een groep van alleen maar Nijlganzen was heeft te maken denk ik met z'n karakter. Geen sociale gans zoals Kollen en Grauwen die vaak bij elkaar zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten