dinsdag 19 oktober 2021

Wintergasten op kopfoto

 Onze wintergasten komen langzamerhand weer binnen, met de ganzen loopt het  nog niet storm, ze zijn er al wel,  maar de grote bulk moet nog komen. Op de kopfoto wat Kollen die vergezeld gaan worden door een andere wintergast, de Grote Zilverreiger. Die zijn er al weer in ruime mate . Overal in de polders vele witte vlekken, dat kunnen Knobbelzwanen zijn,  maar net zo vaak Grote Zilverreigers. Die zijn wat kleiner, die vormen een kleinere witte vlek. 

De zilvers vallen eerder op dan de blauwe. Heel Oost-Europa levert de Grote Zilverreigers aan ons land. Broeden doen ze nog niet veel, de grootste broedkolonie ( tussen de 150 en 180  broedparen) zit in de Oostvaardersplassen. Verder een aantal op de Noordwaard bij Makkum, in de Krammer en de Wieden. Maar dat gaat maar om enkele broedgevallen.

Je ziet op de kopfoto een reiger naar de ganzen  vliegen om tussen de ganzen te foerageren. Ik vermoed dat door het getrappel van de ganzen de muizen worden opgejaagd en zo een prooi kunnen vormen voor de reigers. Ook de Blauwe Reigers passen deze techniek toe.

Let op de pootringen bij de Grote Zilverreigers, met een goede kijker of telescoop zijn ze af te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten