dinsdag 26 oktober 2021

Buizerds op doortrek


 De meest algemene roofvogel in ons land is de Buizerd. In elk landschap kom je ze tegen, soms hoor je ze eerder dan dat je ze ziet: een miauwend geluid. Vaak laten ze zich samen verder drijven op de thermiek, geen vleugelslag komt er aan te pas. 
Volgens de Vogelatlas van Nederland is de Buizerd in bijna alle atlasblokken van Nederland broedvogel , zelfs op de Rottumerplaat waren in 2014 twee broedgevallen. In 1932 schreef  de ornitoloog A.B. Wigman dat hij bekend was met 5 broedgevallen in ons land!  En nu in 2013-2015 , de teljaren voor  deze Atlas, komen we uit op 10.000-17.000 broedparen.
Momenteel zie je meer Buizerds, dat zijn vooral de doortrekkers uit bijv. Skandinavie, vooral langs de snelwegen zijn veel paaltjes bezet met een Buizerd. Ik heb wel eens gelezen dat in de bermen van wegen meer muizen zitten dan elders, vandaar de vele Buizerds langs onze wegen. ( Als deze redenatie klopt)
De Buizerd op de foto probeert wat zonnewarmte op te vangen, zo zie je wel vaker vogels de vleugels spreiden. Ondertussen houdt hij de scherp de bodem in de gaten, ook daar zitten muizen. Als je de foto met je vingers kunt vergroten zie je het felle oog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten