De Smienten zijn ook terug, weliswaar nog niet zoveel, maar in de Bovenlanden zaten er al een paar honderd. Over een maand enkele duizenden. Op de foto vergezeld van Kievieten die zolang het niet vriest rondzwerven.
maandag 30 september 2024
Terug
De Smienten zijn ook terug, weliswaar nog niet zoveel, maar in de Bovenlanden zaten er al een paar honderd. Over een maand enkele duizenden. Op de foto vergezeld van Kievieten die zolang het niet vriest rondzwerven.
zaterdag 28 september 2024
Op een hek
Dit zie je niet zo vaak: een Grote Zilverreiger op een hek. Ik heb het een keer eerder gezien langs de Gagelweg, maar normaal zitten ze altijd in de berm of de wal of de sloot. Hoewel enig klauterend en klimmend vermogen de soort niet vreemd is. De slaapplaatsen bevinden zich bijna altijd in struikgewas of jong geboomte waar ze na aanvliegen naar toe klauteren.
vrijdag 27 september 2024
donderdag 26 september 2024
Venstersectorspin
Bij mijn venster meerdere kleine dichtgeweven webben met erachter een spinnetje. Gefotografeerd en in een petrischaal alleen het spinnetje gevangen plus foto’s. De foto’s naar waarneming.nl gestuurd en die maakte er 100% een Venstervectorspin van. Familie van de Kruisspinnen maar kleiner en nauwelijks opvallend. Ze maken een wielwebspin met een sector zonder draden, vandaar de naam, en in het midden is het web dichtgeweven (zie foto) . Alleen dit laatste viel op.
dinsdag 24 september 2024
Buxusmot, bruine vorm
Afgekomen op de schuurlamp vanochtend een bruine Buxusmot. Helemaal bruin en die zijn zeldzamer dan de bijna geheel witte Buxusmotten. Wit met een donkerbruine rand zijn er ook. Hun uiteindelijke resultaat, dode Buxussen, is gelijk. Deze motten zijn nog niet zo lang in Europa, pas 2007 werd de eerste waarneming gedaan. Men vermoedt dat deze mot vanuit Japan hier is gekomen door mee te liften met Japanse Buxusstruiken. Niet de vlinder vreet de Buxusstruiken op maar de rups. Oplossing, geen Buxusstruiken meer.
maandag 23 september 2024
Volop in bloei
Alsof het nog geen voorjaar is geweest , mijn Vlinderstruik in de voortuin staat in volle bloei. ( Ik ben inderdaad weer terug in de polder)Doordat ik altijd tijdens de eerste bloei de dode, bruine uitgebloeide bloem er uit knip? Ik weet niet beter, knippen. Mijn buurman laat dat achterwege en er zit geen bloem meer in. En er zijn tot ieders verbazing ook nog veel vlinders. Veel Dagpauwogen en veel Atalanta’s
zaterdag 21 september 2024
Paringswiel
Ook libellen hebben voortplanting, een vrij ingewikkelde methode met behulp van een paringswiel. Hier de Bruinrode Heidelibel. De mannetjes vormen sperma in het laatste segment van het achterlijf en brengen dit over naar de secundaire genitaliën in het tweede segment. Een vrouwtje wordt bij de kop gepakt en draait het achterlijf helemaal omhoog voor haar naar achteren waar ze het sperma opneemt. Pas als ze eitjes legt worden deze bevrucht.
vrijdag 20 september 2024
Icarusblauwtje
Een prachtig mannetje, vrouwtjes zijn bovenop bruin gekleurd en worden dan vaak verwisseld met een Bruin Blauwtje. Het Icarusblauwtje is het meest voorkomende blauwtje. Tot mijn verbazing. Ik dacht eerder aan een Boomblauwtje. Niet dus. Bovenop geen vlekken aan de onderkant wel. Komt in heel Europa voor.
donderdag 19 september 2024
Viervlekwielwebspin
Dat bruine balletje is een prooi, dacht ik, maar het bleek de spin zelf te zijn. Viervlak is een duidelijke naam, het is familie van de ons bekende Kruisspin, en zij maken beide een wielweb. Een nieuwe soort voor mij, nog nooit gezien. Dit is een vrouwtje met dat grote achterlichaam. Er zijn bij deze soort veel meer kleuren mogelijk zoals groen en rood. Pracht beest.
woensdag 18 september 2024
Gewone Pendelvlieg
Deze zweefvlieg behoort tot de pendelvliegen. Waar ze die naam vandaan hebben? Of het zou al moeten slaan op de manier van voedselzoeken: ik zag er tientallen in de nog bloeiende heide, geen andere vliegen. Korte vluchtjes van de ene plant naar de andere. De larven leven in water, een kleine sloot tot in een grote plas. Ze ziin zelfs wel eens gevonden in een natte koeienvlaai. De kleuren zijn weer een voorbeeld van mimicry, door te lijken op een gevaarlijke limonadewesp worden ze met rust gelaten.
dinsdag 17 september 2024
Strekpoot.
Op de muur van het vakantiehuisje waar mijn kinderen bivakkeerden zaten
maandag 16 september 2024
Heidelibel onbekend
Heidelibel onbekend gaf de computer van waarneming.nl door, dat betekent dat ze wel de familie kunnen benoemen maar niet de soort. Jammer, maar er is genoeg op te merken over de afgebeelde heidelibel. Namelijk dat de pterostigma’s (vlekjes in de vleugels) rood zijn gekleurd. Meestal zijn ze zwart bij de andere soorten, soms lichtbruin, maar deze zijn duidelijk rood. Komt bijna niet voor. Ik heb alle heidelibellen in het boek Libellen van Europa bekeken en er is één Libelle die rode stigma’s heeft, de Bandheidelibel ( Sympetrum pedemontanum) met zwarte banden in de vleugels. Deze moeten zitten aan het eind van de vleugels. Maar die ontbreken hier. Alleen bij pas uitgeslopen ( uit de cocon gekomen) mannetjes ontbreken de banden nog. Dus zou dit een jong mannetje zijn.? Indien dit een Bandheidelibel is dan hebben we hier te maken met een vrij zeldzame libel.
vrijdag 13 september 2024
Fraai Haarmos
In het bos. of naald- of loofbos. zijn overal dikke plakken met Fraai Haarmos te vinden. Niet doorzichtig zoals bij veel mossoorten, die vaak maar een cellaag dik zijn, maar bij dit mos ondoorzichtig zijn. Dit komt door lamellen die het blad dikker maken. Functie : het vasthouden van water zodat de plant niet uitdroogt.
donderdag 12 september 2024
Aangevreten.
Ik was op zoek naar de mijnen van mineerders, dat zijn die meestal kronkelende gangetjes over het gehele blad. zo'n gangetje wordt een mijn genoemd. veroorzaakt door een larfje van een mineerder dat zich een weg vreet tussen de boven en de onder-epidermis door. Maar misschien is het nog te vroeg, geen mineerder en dus ook geen mijn te ontdekken. Wel een paar bladeren met vraatsporen. Op de bovenste foto een Elzenblad met duidelijke vraat. maar door wie? De eter is niet in het blad gekropen, het onheil is van buiten gekomen. Misschien een Elzenhaantje? Een berucht kevertje.
Het blad op de onderste foto vind ik nog spannender, daar is de eter begonnen aan de onderkant en heeft hier en daar de bovenste epidermislaag vergeten mee te eten. Of zou dit toch een larve van een mineerder zijn geweest????
woensdag 11 september 2024
Terug
zondag 8 september 2024
Helaas
Mijn laptop wil niet meer wat ik wil en maakt het me onmogelijk een foto af te drukken en een logje te schrijven: sommige letters hebben de geest gegeven. Dit duurt al een paar weken maar ik ben het nu zat. Volgende week hoop ik een nieuwe te hebben. Mijn ekskuus.
Sneuper.
vrijdag 6 september 2024
Reuzenzwam.
Op een auto-parkeerstrook stond deze Reuzenzwam. De auto’s keurig er om heen geparkeerd. Wat een monster, vandaar ook de naam. Een prachtige paddenstoel. Er naast ligt al een “uitgebloeid” gedeelte, verderop lag ook al een zwarte prak. Dat betekent dat het mycelium van deze paddenstoel niet in een boom zit maar gewoon in de grond. Toch parasiteert de schimmel op de wortels van een boom. Hij veroorzaakt op den duur een soort witrot in een boom waardoor deze boom doodgaat. Op de foto is nog maar een kleintje, er zijn Reuzenzwammen bekend met een doorsnee van 2 meter tot 80 centimeter hoog.
donderdag 5 september 2024
Gele Kamille
Heeft de naam te danken aan de gelijkenis met de kamille- familie maar de Gele kamille behoort tot de familie van de schubkamille’s. De Echte Kamille en de Schijfkamille hebben een eigen familie, de Kamille’s. Waar maken we ons druk over, taxonomen doen dat wel. Die schubben zitten naast de buisjes op de foto onzichtbaar. Verder een prachtige krans van lintbloemen, zoals een Margriet, een bekendere plant. De Gele Kamille is meestal ingezaaid, komt verder in het wild voor in Limburg, in het rivierengebied en een stedelijke omgeving.
woensdag 4 september 2024
Koe + reiger= Koereiger.
Gister langs de Lek op zoek naar de eerste Grauwe Ganzen uit Scandinavië. Die komen deze maand naar ons land. Echter, langs de hele Lek ( van Wijk bij Duurstede tot aan fort Honswijk )
dinsdag 3 september 2024
Pyamawants of Gevangeniswants
Opvallende schildwants op uitgebloeide Wilde Peen. Felrood met even brede zwarte strepen. Op de buik rood met veel zwarte stippen
maandag 2 september 2024
Nieuwe soort: Landkaartje
In mijn jeugdbondtijd werd er neergekeken op het soortenjagen. Waarom, weet ik niet. Maar zoiets verachtelijks deed je niet. Maar dat soortenjagen is ondertussen toch wetenschap geworden, wat vogels betreft vooral gepropageerd door Dutch Birding waar ik dan ook een aantal jaren lid van ben geweest.De wetenschappelijke indeling van soorten in de biologie noemen we taxonomie. De indeling van soorten en ondersoorten (rassen) speelt zich tegenwoordig af op het nivo van DNAonderzoek. Hoe ik op dit onderwerp kom.?