dinsdag 14 juli 2020

VliegendeMieren.



Gister en eergister kregen we het jaarlijks weerkerende fenomeen van de Vliegende Mieren te zien. Er worden dan mannetjes geboren met vleugels en ook wat a.s. koninginnen. Bij een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid gaan deze gevleugelden vliegen. De werksters verkeren in opperste staat van zenuwachtigheid en razen rond de openingen van de kolonie. Ze hebben zelfs de uitgangen groter gemaakt zodat de mannetjes en vrouwtjes ongestoord naar buiten kunnen.
De bruidsvlucht zou je enigszins kunnen vergelijken met die van bijen. Ook daar wordt de koningin tijdens een vlucht door mannetjes bevrucht. 
De mieren vliegen behoorlijk hoog. Let maar eens op de meeuwen en de kauwen. Die weten wel raad met de vliegende insecten. Allen heerlijke hapjes. De meeste mannetjes gaan dood zonder een vrouwtje te hebben bevrucht, ook de koningin verliest de vleugels zodra ze bevrucht is. Ze komt terug op aarde, letterlijk en figuurlijk, en zoekt een plek voor een nieuwe kolonie. Ze heeft haar hele leven genoeg aan die ene keer bevruchten. Wel saai eigenlijk.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten