zondag 18 december 2016

Minder Wilde Eenden.


Verliest ook de Wilde Eend de strijd? Je zou het zo niet zeggen bij het zien van de vele Wilde Eenden in de slootjes, vijvers, meren en plasjes. Toch blijkt uit de vele tellingen van het SOVON de laatste jaren een behoorlijke achteruitgang: de laatste 25 jaar is plm. 30 % van de populatie verdwenen. Er zouden nu nog ruim 300.000 broedparen zijn. Dat lijkt veel, maar 450.000 is een behoorlijk aantal meer. Men vermoedt dat het vooral mis gaat in de kuikenfase. Ander voedsel en voedseltekort zouden belangrijke oorzaken zijn. We horen nog van het onderzoek.
Op de foto drie paar Wilde Eenden, direct na de zomer vormen ze paren, het mannetje met de prachtige groene kop. Ik vind dat de mooiste eend in onze omgeving. Ook op de foto drie Krakeenden, in het midden een mannetje ( met witte spiegel en zwarte kont) De tweede van links is een vrouwtje. Met de Krakeenden gaat het goed, hun aantal wordt steeds groter.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen