donderdag 4 december 2014

Eksternesten.

De meeste bomen beginnen aardig kaal te worden zodat ik vanochtend op m'n wandelroute weer eens gelet heb op de Eksternesten. 'k Ben altijd benieuwd wat er zo aan het eind van het seizoen tevoorschijn komt. In de zomer heb je er geen zicht op, zo hoog en verborgen zitten de overkapte nesten.  Toch weer een groter aantal: minstens 10 nesten, vorig jaar 6 of 7. Ik denk dat ik een enkel nest gemist heb, maar wat je niet ziet mag je ook niet tellen. Het gaat om een aantal straten van een half uur gaans. Op de Aalscholver was de kolonie uitgebreid met een paar nesten, daarentegen was het veronderstelde flatgebouw, twee nesten boven op elkaar , afgeslankt tot één verdieping. De twee nesten die ik vanuit m'n woning kon zien ware beide uit de boom gewaaid, maar een paar bomen verder weer opgebouwd. Ik denk dat Eksters erg honkvast zijn, ook al door hun huwelijkstrouw. Hoewel in de literatuur sprake is van een achteruitgang, is daar in onze wijk geen sprake van. Er komen steeds meer. Helaas. Ik vind het prachtige vogels, maar het zijn krengen (excusez le mot ). De laatste tien jaar hadden we altijd een broedende Merel in de tuin. Slechts één keer is het nest met jongen groot geworden. Ik neem aan dat Eksters de predatoren zijn, alhoewel Gaaien ook niet kinderachtig zijn. Zoals wel vaker, we moeten er mee leven.

Op de foto een paartje bij het nest.

1 opmerking:

  1. De toename van eksters die je waarneemt past volgens mij goed in het beeld. De leefomgeving verslechtert voor deze dieren, waardoor er een behoorlijke achteruitgang is. Dat gaat gepaard met een verplaatsing van het oorspronkelijke verspreidingsgebied naar andere plekken: bijvoorbeeld in de bebouwing. Een natuurlijk fenomeen dat we ook bij bijvoorbeeld de merel uit je verhaal zien.
    Overigens zijn er ook best nog andere denkbare predatoren van de mislukte merel nesten. Denk aan kleine zoogdieren en ook de zo geliefde huiskatten.
    Hartelijke groeten, Tijs

    BeantwoordenVerwijderen