vrijdag 29 mei 2020

Koekoek.




Vanmiddag weer eens gewandeld langs de Boterwal, onderdeel van Bosdijk. De rust van dit vroegere verbindingspad voor de boeren, die de boter naar de markt brachten, bevalt ons. Bosdijk zelf is drukker.
De Kievitsbloemen en de Koekoeksbloemen bijna, zijn uitgebloeid. Er zijn dus meer bermen in De Ronde Venen met Kievitsbloemen. 
Nu overheersten de Scherpe Boterbloemen , de vele grassen en hier en daar Spirea. Ook de Valeriaan zagen we.  De andere kant van de Boterwal is een natuurontwikkelingsgebied geworden met veel riet ,droogvallende slenken en kreken. Op een gegeven ogenblik zag ik daar een steltlopertje dat steeds het, van bijvoorbeeld een Oeverloper bekende kopknikken deed. De vogel was helemaal donker tot zwart, de laptop thuis moest weer duidelijkheid brengen. Naar mijn idee was het een Tureluur , in het sterke tegenlicht.
Eerder hadden we een Koekoek gehoord, naarmate we verder liepen steeds duidelijker, dus dichterbij. Op een gegeven ogenblik verjoegen we hem ( Alleen mannetjes Koekoeken koekoeken )  Jammer dat de telelens thuis lag. Ik zag heel duidelijk de postduifachtige vorm voorbij vliegen, zie foto. Met de zoomlens genomen, rara hoe kan dat? Gewoon een kwestie van een goede lens. Een eind achter ons streek íe neer in een dode Populier. Nog geen 50 meter verderop vloog  er weer een Koekoek op. Waarschijnlijk het vrouwtje. Zij kwam dus af op het geluid van het mannetje die zijn territorium bezong. Ze is  stil en zwijgzaam.
Verder gehoord: Winterkoning, Fitis , Tjiftjaf, Groenling, Heggemus, Fazant, Vink, Rietzanger, en misschien een Bosrietzanger. Zeker weet ik het niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten