zaterdag 16 mei 2020

De Echte


Dit is de Echte, wat feller gekleurd dan de gewone Koekoeksbloem. Die kom je vaker tegen in onze bermen. Toch staan hier en daar prachtige groepen  Echte Koekoeksbloemen, geslacht Lychnis.
Het is een groot geslacht behorend tot de Anjerfamilie. Lychnis is afkomstig van het griekse woord Lychnis en betekent lamp. Het zijn zonnestraaltjes in de slootkant.

Weidevogels: Ik vond vanmorgen nog twee eendensoorten op een gemaaid weiland. Dus in de slootkant. Een Kuifeend en een Krakeend. De Krakeend heeft veel geluk gehad, het mes was rakelings bij haar langs gegaan. De Kuifeend zat diep verscholen laag bij het water. Verder zit er op 3 hoogstwaarschijnlijk een Slobeend, het mannetje vloog cirkels om me heen. Maar het nest vinden is bijna onmogelijk, je moet de eend op zijn staart trappen wil ze opvliegen. Als er straks gemaaid wordt en ik heb het nest niet gevonden,  dan loopt het niet goed af met de Slobeend.
De Tureluur op 1 zit stevig te broeden, de Kievit op het drooggevallen plasdras heeft drie eieren. Nog één erbij en ze kunnen gaan broeden. Ik zag met de kijker de Scholekster op 2 heel voorzichtig wegsluipen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten