woensdag 7 augustus 2019

Pilot Lisdodde en de vogels.


Zo ziet het landschap achter de Nieuwe Begraafplaats in Wilnis er momenteel uit. De foto is genomen vanaf de Oude Spoorbaan ( de Hondenallee, in dat klein uurtje dat ik daar was heb ik er wel 10 gezien, vandaar mijn bedenksel). Plasdras, dijkjes ( op de voorgrond één ) om tenminste 6 percelen, in de oude sloot staan donkerbruine  afgestorven Waterzuringen en rechts op de foto Grote Lisdoddes (stonden er al). In de verte op het volgende perceel een stel Grauwe Ganzen. Nog verder weg een stukje Ringdijk van de Polder Groot Mijdrecht, locatie Marickenland. Ik was er gisterochtend met telescoop want de meeste vogels zaten behoorlijk ver weg.
Het is de bedoeling dat men de percelen plasdras zet, op de foto inmiddels zichtbaar. Niet voor de vogels maar voor de Lisdoddes. Het is een pilot van de provincie (?): men gaat 6 ha. ( in middels begonnen) weiland beplanten met Grote Lisdoddes. De naam pilot zegt al dat het een proef is: kunnen de Lisdoddes met hun groot wortelstokstelsel bijvoorbeeld de bodemdaling tegen houden,  draagt het gewas bij aan een betere waterkwaliteit, is het gewas misschien te gebruiken aks veevoer? Als de onderzoekers positieve resultaten waarnemen dan worden in Marickenland 50 ha. vol geplant. Zie ook de website Marickenland. Er is zelfs een Lisdoddeblog.

Vogels.
Ik werd op de pilot geattendeerd door Coby Visser van de Agr. Natuur Vereniging, zij verwacht veel vogels. Dit kan ik sinds gisterochtend beamen. Vanaf de Oude Spoorbaan kun je net over het lange riet kijken, gebruik wel een kijker, of een telescoop. Veel vogels zitten wat verder weg. Uiteraard veel Grauwe Ganzen (250);Krakeend(4); Wilde Eend (80);Kievit (150); Kleine Plevier gehoord(1); Grutto(10); Kemphaan (2)'Watersnip(120); Oeverloper (3); Witgat(40);Tureluur (2); Bosruiter(20); Spreeuw (400). Verder een paar Hazen. Soms staken alleen de oren boven het gras uit.
Een nieuw natuurgebied erbij! Aanbevolen. Zie kopfoto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten