donderdag 29 augustus 2019

Licht!

Op weg naar het licht, ook Pispotjes (Haagwindes) doen alle mogelijke  moeite om wat licht op te vangen. Dat lukt hier met de Grote Lisdodde in de Kerkvaart als steuntje wel aardig. Omhoog! Daar waar minder of geen concurrentie is van andere licht-tegenhoudende planten. Licht heb je als groene plant nodig bij de fotosynthese: CO2 + H2O + licht → C6H12O6 + O2  ( vertaald in simpele woorden: koolzuurgas ( getver, weer dat woord) en water en licht vormt glucose en zuurstof. Veel licht betekent veel fotosynthese.
Een bloem is niet nodig voor de fotosynthese, de groene kleur van de bladgroenkorrels wel. Fotosynthese vindt plaats in het bladgroen, chlorofyl. In het bladgroen zit o.a. ijzer, vandaar dat groene groentes goed zijn voor je bloed. In de rode bloedcellen zit ook ijzer.
De Haagwinde, evenzo de Akkerwinde, is een klimplant. De stengels van deze twee soorten noemen we rechtsdraaiend, kijk maar eens naar de groeirichting, en de stengels van de Hop, staat op Bosdijk (achterste fietspad), is linkswindend. Dit laatste komt niet vaak voor. De Haagwinde kan zo tot drie meter hoogte klimmen,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten