woensdag 10 oktober 2018

ANWBpaddenstoelenquiz

Leden van de ANWB, en dat zijn er  nogal wat, krijgen het maandblad Kampioen. Een blad met veel lezers en heeft daardoor veel invloed, denk ik.Vol met artikeltjes, advertenties en reizen. Je kunt te kust en te keur ( met een dikke portemonnee). In het herfstnummer uiteraard ook iets over paddenstoelen. In de vorm van een quiz. Je moet vragen beantwoorden die soms makkelijk, soms moeilijk zijn. Bij vraag 2 en 5 gaat de redactie de fout in.  Twee:Welke zeer giftige paddenstoel vind je ook in Nederland? a. Vliegenzwam b. Judasoor en c. de Amantha Phalloides oftewel de Groene Knolamaniet.
Als antwoord zou b. Judasoor goed zijn! Ik ben direct in de pen geklommen en heb de redactie gemaild dat het Judasoor eetbaar is en in de Chinese en Japanse keuken wordt gebruikt. Het moet natuurlijk antwoord 2c zijn de Groene Knolamaniet. Een ernstige slordigheid want de knolamaniet is dodelijk giftig, dat mogen de lezers van de Kampioen best weten.Elk jaar sterven er nog mensen door het eten van deze paddenstoel. Hij lijkt veel op de Wilde Weidechampignon, vandaar de dodelijke vergissing. Maandag kreeg ik een mailtje terug waarin ze de slordigheid toegaven met een ekskuus.
Vraag 5: Een paddenstoel is .. a. een plant, b. de vrucht van een schimmel, c. het zaad van een schimmel. 5b zou goed zijn volgens de samensteller(s). Onzin natuurlijk, deze termen van de geslachtelijke voortplanting kun je zo niet gebruiken. Een vrucht is het resultaat van de samensmelting van een zaadcel en een eicel, een paddenstoel is de drager van sporen die gevormd zijn door celdelingen. Op deze opmerking werd niet gereageerd.

                                                               
Foto boven een Groene Knolamaniet, de foto heb ik geleend van Wikipedia.





Foto hiernaast: het Judasoor , eigen foto of van een collega-fotograaf. Ik kan het niet in de EXIF-gegevens terugvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten