donderdag 23 augustus 2018

Gewone Vliegendoder.


Twee parende Gewone Vliegendoders. Ik veronderstel dat het mannetje bovenop zit omdat dit beestje de kleinste is. In het vrouwtje zit nog altijd de eierlegmachine waardoor de meeste vrouwtjes bij veel soorten dieren wat groter zijn. Hoe de zaadcellen van het ♂ in het ♀ komen weet ik niet, ze zullen geslachtsorganen hebben die ze hiervoor gebruiken.
Toevallig liep ik de tuin in met camera om eens wat hommels te platen, er zat maar  één soort op de Vlinderstruik, de Akkerhommel. Bovenop een speelauto van de kleinkinderen was bovenstaand echtpaar druk bezig nageslacht te verwekken.
♀ ♀Vliegendoders vangen vliegen die ze in eerste instantie niet doden maar verlammen. (het mannetje mag alleen een vrouwtje bevruchten). De verlamde vlieg wordt naar het holletje gesleept dat er uit ziet alsof het de ingang van een mierennest is. Binnen in  een gang met holletjes waarin   verlamde vliegen bewaart worden. Die krijgen allemaal een ei van de vliegendoder  "opgeplakt" . Het larfje dat uit dat eitje komt vreet de vlieg van binnenuit leeg, die gaat na verloop van tijd dood. Het larfje verpopt zich en hieruit komt weer een volwassen imago en is de cirkel gesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten