vrijdag 3 augustus 2018

Winterrust


Bladval is een overlevingsstrategie van veel loofbomen. Als voorbereiding op de winter worden de bladeren "losgelaten/afgeworpen" omdat de bomen  zouden verdrogen. Hoewel er water genoeg is in herfst en winter wordt het door de lage temperatuur niet meer opgenomen door de wortelharen. Blijven de bladeren zitten dan gaan ze door met verdampen en krijgt de boom last van verdroging. Dus weg met die bladeren. ( Leerachtige bladeren zoals van de Hulst en Laurier verdampen niet in de winter en kunnen blijven zitten.)
Wat je nu ziet bij veel loofbomen is ook een overlevingsstrategie, echter er is een tekort aan water. Dus weg met die bladeren. Ze gaan in een vervroegde winterrust.  Bomen met een dieper stekend wortelstelsel zullen het nog wel even volhouden, zij zoeken het diepere grondwater op. Ook die zullen straks in de winterrust gaan, als de droogte veel langer duurt. Anders gaan ze in de "normale" winterrust.Volgend jaar ontkiemen de bladeren weer gewoon, veel schade zullen ze er niet van ondervinden.
Wat me wel opvalt is dat sommige soorten bomen groene bladeren laten vallen. Blijkbaar hebben ze geen tijd gehad het bladgroen (chlorofyl) af te breken en op te slaan. Het wordt een hele klus om dat bladgroen weer  aan te maken, bladgroen heeft  een nogal ingewikkelde moleculaire structuur.
Chlorofyl a : C55 H72 O5 N4 Mg. (zit ook in spinazie)

Goed weekeinde met veel zon.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten