vrijdag 4 april 2025

Tapuit


 Alles ging zo snel dat ik thuis, na de foto vergroot te hebben,  pas in de gaten kreeg dat het om een Tapuit ging. Ik was op weg naar de auto toen ik een vogel opjoeg uit de slootkant. Hij raakte het water en knalde omhoog, alsof hij uit de koers was geraakt. Of was het toch een poging een waterinsect te verschalken zoals  Boerenzwaluwen dat kunnen, die ook al vliegend een prooi uit het water plukken? In Vögel Mitteleuropas (Glutz und Bauer) heb ik dergelijk gedrag niet kunnen vinden. Ik hoorde de pets op het water en zag een vaag lichte stuit. Hij ging langs de weg op een paal zitten, maar werd verstoord door een passerende auto en streek neer op een paal wat verderop. Ik nam een paar foto's en  het resultaat zie boven. Een Tapuit.

donderdag 3 april 2025

Het Jaar van de Torenvalk

Weer eens een Torenvalk, mannetje. Hij zat op de dam waar ik altijd mijn weidevogelweilanden binnen ga. Maar door mijn komst verkaste hij naar een volgend hek. ( zie foto)

In het kader van het Jaar van de Torenvalk willen de organisatoren je laten tellen hoe vaak je een wiekelende valk ziet. Aan de hand daarvan kan men de grootte van de populatie bepalen. Echter, ik betwijfel de juistheid van die telling. Mij valt op dat ik steeds vaker een Torenvalk vanaf een hekpaal, een lantaarnpaal of een verkeersbord zie jagen. Vanaf deze palen is het dichter bij de grond dan de hoogte van het wiekelen. Bij uitzondering zie ik ze wiekelen. Nergens lees ik een opmerking over dit gedrag. 

Het is maar dat je het weet.

woensdag 2 april 2025

Dotter


 Eergister nog geen bloeiende Dotterbloem gezien, vandaag meerdere. Dan barst het door vooral het betere weer in één keer los. Gezien de vele bloemknoppen is dit pas het begin. Over een paar dagen zijn veel bermen op veel plaatsen geel van kleur. 

De Dotter is licht giftig, zoals meerdere Ranonkelachtigen, koeien laten ze staan.  De knopjes kun je blijkbaar plukken en op azijn zetten. Dan heb je kappertjes, een keer proberen?

dinsdag 1 april 2025

Helaas.


Bij de aanblik van dit bosje veren vraag ik me onmiddellijk af wat er gebeurd is. Het lag bij me  achter op de tegels dichtbij de achtergevel. Dit is niet zo maar een bosje. Niet toevallig samengevoegd, maar een duidelijke oorsprong : dit is een deel van een Spreeuwennest, vervuild met een kapotgetrapt ei en daarom naar buiten gewerkt door de veroorzaker,  pa Spreeuw of ma Spreeuw.  Elk jaar zitten er Spreeuwen onder randen van mijn zolderrraam te broeden. Als de jongen er zijn hoor ik de hele dag geschreeuw als pa of ma komt met een vette hap. Er is er wel eens een jonge spreeuw die op zolder onder de dakpannen een verkeerde afslag neemt en bij mij op zolder terecht komt. Als ik thuis ben open ik het zolderraam en kiest de Spreeuw de vrijheid.

Hier is een ei kapotgeraakt ( getrapt?) zodat nestmateriaal aan elkaar is geplakt. Het vuil is naar buiten gewerkt. Kleine stuikjes blauwe eischaal liggen onder het midden  in  de foto. Een Spreeuw heeft lichtblauwe eieren. Vandaar dat de  oorzaak van dit bosje  veren duidelijk was.