dinsdag 12 november 2024

Grote Canadese gans.


 Oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Canada, nu hier in grote delen van het land en vooral in de West-Europese landen. Uitgezet voor de jacht en de sier. Het eerste broedgeval was in 1951, sindsdien gestage uitbreiding , met name in waterrijke landschappen en waterpartijen in stedelijke bebouwing. Al jaren huist er een kleine populatie in de Bovendijkse landen tussen Mijdrecht en Woerdense Verlaat. Er wordt daar ook gebroed. De laatste jaren zie ik steeds meer Canadezen in Polder Groot Mijdrecht-Noord, zoals op deze foto. Genomen vanaf de Botsholse Dijk.  Net als Nijlganzen blijven ze elkaar opzoeken en mengen zich nauwelijks onder de andere aanwezige soorten zoals de Kolganzen. Brandganzen mengen zich ook makkelijker.

maandag 11 november 2024

Torenvalk met groene ring.


 Gelukt! Vanmiddag , zoals gebruikelijk, een Torenvalk met groene ring op de Gagelweg. Hij zat op een transformatorhuisje en bleef zitten toen ik de auto stopte. Door de voorruit van de auto genomen. Deur open en zelfs uitstappen zou de valk hebben weggejaagd. Thuis de foto's bekeken, slechts deze was goed genoeg om te gebruiken. Uiteindelijk vond ik , na bewerking, SA6groen. De ring is redelijk scherp , de valk niet . Daarom de onderste foto waarbij hij wegvloog. Wel scherp.




vrijdag 8 november 2024

Nieuwe slaapplaats Gr. Zilverreiger.


 Tijdens mijn zoektocht naar slaapplaatsen van Grote Zilverreigers ontdekte ik op Bosdijk een kleine slaapplaats. Notabene op het eiland met een Blauwe Reigerkolonie zaten er eerst twee zilvers in de bomen, toen ik vertrok ging het om 5 reigers. Hoogstwaarschijnlijk zijn het morgenochtend nog meer, het duurt altijd een poosje voordat alle reigers "binnen" zijn. Hoog in de bomen om gevaar van bijvoorbeeld Vossen voor te zijn.

donderdag 7 november 2024

Witte Abeel


 Drie grote ogen houden je in de gaten. Het zijn oude zijtakken die in de eerste groei-jaren afgezaagd zijn. Het moest tenslotte een echte boom worden en geen struikgewas. Prachtige lidtekens waarbij de boom de wond heeft trachten te beschermen met extra cambiumgroei. Dat cambium heeft een laagje schors gevormd.  Zie de rimpels rond de "pupil". De bomen zijn alweer plm. 50 jaar oud. Ze zullen geplant zijn toen de Bosdijk in het kader van de ruilverkaveling in de 70 jaren ontwikkeld werd.

Witte Abeel wordt ook wel Zilverpopulier genoemd. 

woensdag 6 november 2024

Indische Gans


Een invasieve exoot, zo wordt deze gans genoemd. dat wil zeggen dat deze soort hier nier niet oorspronkelijk thuis hoort , maar  als ontsnapte volierevogel zich heeft gevestigd en hier dan ook is gaan broeden. Of hij schade berokkent aan andere soorten is me niet bekend. Oorspronkelijk afkomstig uit China en Mongolie, op 10 km. hoogte trekvogel over de Himalaya en overwintert in India, Bangladesh en Myanmar. Woont graag in onze waterrijke polders en moerassen als Botshol en Nieuwkoop. Vanmiddag vanaf Molenland.

dinsdag 5 november 2024

6L6zwart en Y6Vzwart


 Mijn favoriete ganzenhalsringafleesplek (7 lettergrepen) Molenland nabij de speelboerderij is sinds een paar dagen weer gevuld met ganzen. Vanochtend zonnetje in de rug, dat gaf een uitstekend zicht op de duizend ganzen, die even later aangevuld werden met nog eens 500 Kollen. Ideale plek als de zon schijnt, je staat wat hoger en daardoor een goed overzicht.
Na de intocht van de plm. 500 al vrij snel twee halsringen. Vlakbij elkaar , maar geen paartje. 
Eerst Y6Vzwart, op 19-12-2022 geringd als adult vrouwtje aan de Eemdijk. Hier heb ik al meer ganzen vandaan gehad. Vorig jaar enkele keren in Nieuwkoop, Zoeterwoude  en de Bovenlanden  afgelezen, nu hier.

6L6zwart: een ander verhaal. Geringd op 26-12-2016 op de bekende ringplaats Lith als adult vrouwtje . Minstens 9 jaar oud. In 2017 in ons land vooral in Gelderland en Lithouwen. 2018 en 2019 verbleef deze gans lange tijd  in Brandenburg en 1x in Polen, In 2022 weer in ons land in de Bethunepolder bij Breukelen en Estland. Vorige maand op 13 oktober in Zweden, Husby bij Stockholm en nu hier. Het gebeurt niet vaak dat de ganzen via Zweden trekken.

maandag 4 november 2024

Rotzakken


Kraaiachtigen zijn rotzakken, als ze kunnen pesten zullen ze het niet laten. Bekend zijn de taferelen van een Buizerd met prooi en daarom heen een stel Zwarte Kraaien , die de Buizerd zodanig uitdagen dat íe  een kraai achternagaat waardoor een andere kraai de prooi kan inpikken. Buizerd als de weerlicht terug. Te laat. 

Vanmiddag een Torenvalk op een paaltje van de schrikdraad. Geen ringen . Maar een paartje Eksters maakten hem/haar ( ik denk dat het een jong is) het leven zuur, terwijl de valk helemaal geen prooi had. Dus gewoon klieren. De valk koos het hazenpad, was de verstandigste.

vrijdag 1 november 2024

Uitkijk.


 Blauwe Reigers nestelen in grote bomen. tegenover deze foto in een ander deel van Bosdijk zit al jaren een kleine Blauwe Reigerkolonie (plm. 10-15 nesten), maar zo hoog als uitkijkpost ! Nog niet vaak meegemaakt. Ik kan me ook niet voorstellen dat de reiger vanaf deze plek aan het foerageren is. Kortom , ik weet het nut niet van deze uitkijkplaats.