maandag 29 maart 2021

Zomerklokje


 Het Zomerklokje laat zich ook weer zien, met nog maar enkele bloempjes. Een veredeld soort Sneeuwklokje. Is in het wild zeldzaam (Rode Lijst) maar komt vooral  in tuinen voor. Zo ook bij ons, afkomstig uit de tuin van ons nageslacht.


zaterdag 27 maart 2021

299 takken


 Waarom zul je het makkelijk doen als het moeilijk kan? Broedende Meerkoet in een vijver in Twistvliet.

vrijdag 26 maart 2021

Al doende....


 Al doende leert men, zegt het spreekwoord. Een waarheid als een koe. Ik had de camera gister vroeg opgehangen en vandaag laat opgehaald.  Toen ik in de auto de filmpjes op de laptop ging bekijken schrok ik van het aantal: 66. Ruim 60 waren in gang gezet door een afgestorven onkruidstengel die in de wind nogal bewoog. Stom, die had ik ook weg moeten halen. Andere stengels had ik gerooid , maar waarom deze aan de aandacht ontsnapt is, geen idee. Beweging betekent filmen. De camera weet niet dat het een dode stengel is die beweegt. Troost, er is vannacht 1 Haas over de dam gekomen en een Zwarte Kraai streek neer op de palen voor de camera. Morgen is er weer een dag. De horizon loopt ook scheef, toch maar dat waterpasje op de camera plakken. 

Het aantal weidevogels houdt nog steeds niet over. Een Kievit, drie Grutto's en een Tureluur in het plasdras.

dinsdag 23 maart 2021

Zomaar in de tuin.


 Ben je de hele ochtend bezig in het weiland om de nachtcamera op te halen, in de auto snel kijken op de laptop, die ik had meegenomen, naar het resultaat,  te kijken en te zoeken naar de plek waar  een mannetjes Kievit een kuiltje ging draaien,  gezien vanuit de auto, (alleen een nest in wording),  zie je bij terugkomst thuis op de leuning van het tuinbankje een Groene Schildwants zitten. Dan is de plaat voor vandaag gauw gemaakt.

Deze Wantsen kunnen het gehele jaar door waargenomen worden.

Op de wildcamera enkele Hazen en zowaar een Kat !  Toch niet weer een verwilderde kat?

Gister was het nest van de Soepeend langs de Bovendijk zonder Soepeend. Toch niet gepredeerd? Vanochtend zat ze weer op het nest. Manlief hield aan de overkant de wacht.

Bij mijn weidevogelweilanden in de scheidingssloot met het reservaat,  zit ook een Grauwe Gans, nog aan de leg.  Ze verraadt zichzelf door met veel bombarie weg te vliegen.

maandag 22 maart 2021

Nog aanwezig.


Ik dacht dat de ganzen zo langzamerhand wel vertrokken waren want ik zag er zo weinig, echter, ik liep vanmiddag in mijn weidevogelland en was bezig met het zetten van de wildcamera, toen ruim tweeduizend Kollen met ertussen wat Brandganzen omhoog vlogen vanaf het land van Joop van Weerdenburg ( richting Bosdijk dus) . Een verre helicopter was nauwelijks te horen, de ganzen hoorden het uitstekend en kwamen omhoog. Even later vloog een gele helicopter over. Al snel landden ze in het reservaat. Zo kunnen ze tot in april in Demmerik zitten.
 

zaterdag 20 maart 2021

Bloei.


 De Scilla's in onze tuin beginnen ook te bloeien , elk jaar weer een hoogtepunt, hoe klein ook, vooral voor mijn vrouw. Helaas. Straks de Kievitsbloemen, ik zie de bloemkopjes. Ben zeer benieuwd of het er weer meer zijn. Het duurt jaren voordat er uit een zaadje een bolletje met bloem komt.

donderdag 18 maart 2021

Oppas.


 Terwijl manlief, een gewone Grauwe Gans,  de wacht houdt, wat doet die auto daar, probeert het vrouwtje zo onopvallend mogelijk te broeden. Broedende ganzen houden zich doodstil en doen net alsof ze je niet zien. Maar ondertussen hebben ze de ogen wijd open. 

Manlief is altijd in de buurt en toen ik stopte kwam hij al snel aanzwemmen. Dat je daar gaat zitten broeden! Er zijn wel rustiger plaatsen in de Bovenlanden, onzichtbaar voor de passanten.

woensdag 17 maart 2021

Baltsende Futen


Niet gelukt. Het baltsgedrag waarbij de twee Futen tegen over elkaar zwemmend omhoog komen met gestrekte hals waarbij ze uit het water komen.  Spectaculair en ik loer er al jaren op. Je moet geluk hebben. Ik zag deze twee langs de Bovendijk naar elkaar toe zwemmen , weer een kans. Maar ze draaiden alleen maar de kopjes, waarbij de halzen snel worden ingetrokken. Ook mooi om te zien. Toen de voorstelling afgelopen was zwommen ze achter elkaar weg en doken onder water.

dinsdag 16 maart 2021

Zwartkopmeeuw


 Ik heb niet zoveel met meeuwen, waarom weet ik eigenlijk niet. Er zijn hier genoeg, zoveel zelfs dat er regelmatig een wat zeldzamere soort tussen zit. Om die te herkennen moet je toch wat meer moeite doen dan ik gewoonlijk doe. Toch kreeg ik vanmiddag plotseling de drang op de Gagelweg om de grote groepen meeuwen, die afkomen op het gieren van een weiland, nader te bekijken. Tot mijn grote verbazing, c.q. verrassing,  kreeg ik direkt  een Zwartkopmeeuw in de kijker. Even later weer een en toen ik thuis de foto´s bekeek bleken er drie te zitten, helemaal vooraan, alsof ze mij een plezier wilden doen. Op de foto boven zitten ze, zoek maar eens. Ik denk als ik de telescoop op de honderden meeuwen had gezet er nog wel meer fraais te zien was.

Zwartkopmeeuwen zijn in de loop van de vorige eeuw in Europa terecht gekomen vanuit het Zwarte Zeegebied. Het eerste broedpaar was in 1959 op De Scheelhoek , Goeree. In de Delta zijn grote kolonies met enkele honderden broedparen. De dichtstbijzijnde kolonie is bij Nieuwkoop met tientallen broedparen. Voor de duidelijkheid druk ik hieronder een groter afgebeelde vogel af.



maandag 15 maart 2021

P7T, D8N en HZ6zwart

 In het weekend zowaar nog enkele halsringen bij Kolganzen afgelezen. Er zijn  nog behoorlijk wat ganzen. Ze zullen zo langzamerhand wel vertrekken, er zijn er al onderweg. Naar Noord-Rusland, als ze daar in de broedgebieden aankomen gaan ze in de sneeuwbuien direct beginnen met de nestbouw. 

Deze drie zaten in een groep van pakweg 6oo vogels langs de Hoofdweg , naast de Westerlandweg. Het lukte om twee met de gewone kijker af te lezen, de derde, de HZ6 zat verder weg. De code op de halsring was bij deze gans wat goor, ik vermoedde dat het  een oudere gans was. Klopte, de vogel was op 21-12-2013 geringd in Maren-Kessel. Veel afgelezen in Brabant, Nedersachsen en Sachsen. 2x in Polen en ook hier . Ik had de gans al 6x in onze contreien gezien.

P7T was nog niet ingevoerd door de ringers. Er stonden maar drie waarnemingen op. Op 7-3 door fam. Van der Meer ook langs de Westerlandweg, door Sjerp Weima in polder Blokhoven in de buurt van Houten op 28 januari.

D8N was ook in Maren/Kessel geringd op 29/11/2018. Vaak afgelezen in Kreis Wesel, net over de grens bij Nijmegen.

Vanmiddag de eerste Grutto´s op het plasdras bij Gijs.


zaterdag 13 maart 2021

2 verschillende bloemen aan dezelfde steel!?


 Onderstaande foto van een klein deel van een bos bloemen heeft al bijna een week voor mijn neus gestaan en nu pas ontdek ik een biologisch wondertje, tenminste voor mij een wondertje: deze twee soorten bloemen, de rode en de roze,  zitten vast aan dezelfde steel! ? Hoe kan dat? Kwekers zullen er wel een antwoord op weten maar ik wil dat ook weten. 

Immers, hebben niet alle cellen van een soort dezelfde genen. Dus dezelfde bloemen. Er moet ergens in het DNA een fout zitten, misschien wel met opzet gemaakt, waardoor er rode en lichtroze bloemen  uit een steel komen. Ik moet een duik in de literatuur nemen. Je hoort nog van me.



vrijdag 12 maart 2021

Pas op!


                     Mijn naam is Haas. Ik vertrouw het niet wat ik zie, maar wat zie ik eigenlijk? Geen idee.

woensdag 10 maart 2021

Verwilderde of Wilde Kat?



Is het een Wilde of een Verwilderde Kat? In Naturetoday, een gratis dagelijkse Nieuwsbrief over de natuur en zeer aan te bevelen, staat een artikeltje over de uitbreiding van het areaal van de Wilde Kat. Er schijnt in het Vijlner Bos, kenners kennen dat van het restaurant Het Hijgend Hert, een populatie van plm. 15 dieren te zitten. Er komt langzamerhand wat uitbreiding naar het noorden en men hoopt binnen korte tijd de eerste Wilde Katten in Brabant te spotten. Het meest opvallende aan zo'n Wilde Kat is de dikke staart met de ringen en de zwarte eindpunt. Op de rug hebben ze een zwarte streep, de aalstreep die voor de staart eindigt. Bij huiskatten loopt die streep door tot en met de staart. 

Foto ARK Natuurontwikkeling. Zij hebben een Roofdiergidsje uitgegeven, maar dat boekje  van Jaap Mulder, oud-collega jeugdbonder, is uitverkocht.

Hieronder een foto met een Verwilderde Kat in het reservaat van Demmerik. Een paar jaar terug heb ik de kat op de foto gezet. Ik heb het beest een aantal malen gezien. Echt verwilderd dus.



dinsdag 9 maart 2021

's Ochtends vroeg.


               In de dageraad en in de regen, toch moet er gegeten worden, maak er een groot beeld van.

zaterdag 6 maart 2021

Weidevogelseizoen officieel begonnen.


 Het eerste Kievitsei is gevonden en dat betekent dat het weidevogelseizoen is gestart. Overal  in het land worden de weidevogels beschermd door boeren en vrijwilligers. Ook in de Utrechtse Venen. 

De oud-coordinator van de vrijwilligers in de Ronde Venen, Otwin Nonnekes, vond gister het eerste Kievitsei in ons land. Altijd een hele gebeurtenis. De media weten je te vinden om verhalen en platen te maken. Sinds ik in Friesland het eierzoeken heb geleerd van mijn vader hoop ik ooit het eerste ei te vinden. Helaas tot nog toe niet gelukt. Ik ben gewoon jaloers op Otwin. Felicitaties waard. Mensen die niks met eierzoeken, geen eierrapen, hebben vinden het maar niks dat we de nesten voor de boeren zoeken en vinden. Maar dat is niet het hele verhaal, we merken de nesten met een stok zodat de boer straks met het maaien erom heen kan maaien. Weer een nest gered.  Ik doe het weidevogelbeheer  bij Gijs en Jolanda al ruim 18 jaar. Ik zag vanmorgen helaas nog geen Kievit. Maar het is nog vroeg.

Op de archieffoto een nest met een Kievitsei.

vrijdag 5 maart 2021

Zwarte Zwaan


 Zomaar een Zwarte Zwaan tussen z'n witte familieleden, de Knobbels,  langs de Gagelweg. Nog altijd verblijven aan het begin van de Gagelweg, bij de rotonde, nakomelingen , denk ik, van de zwanendrift die hier ooit gehouden werd. Zwarte Zwanen zie je niet vaak zo in het wild. Meestal via een park of volierehouder ontsnappen ze een enkele keer en verwilderen ze. Oorspronkelijk komen ze uit tropisch Australie en worden hier gehouden als siervogel. Het schijnt dat er een enkel broedgeval is geconstateerd, met name in Laag Nederland en bij de rivieren.

woensdag 3 maart 2021

Voer in silo


 Ik heb de silo in de schuur gevonden en direkt maar opgehangen . De Huismussen van mijn mijn dakgootpopulatie had het voer al snel ontdekt. Het gaat veel sneller dan bij gewoon op de grond voeren.  De silo is continue in beweging, plotseling een indringer, de Koolmees lust het ook. 

dinsdag 2 maart 2021

Pas op, onraad.


 De resultaten van vannacht vielen tegen, slechts enkele videootjes waren opgenomen. O.a. een Grauwe Gans kwam in beeld, zodra de sensoren beweging waarnemen begint de film te lopen. Het beeld wordt "beschenen" door infra-rood. Deze camera heeft low glow, d.w.z. dat het infrarood nauwelijks zichtbaar is. De gans op deze video heeft wel wat in de gaten en kiest toch maar voor een veiliger omgeving.

maandag 1 maart 2021

Rozemarijn


 Rozemarijn blijft bloeien, ik geloof de hele winter al. Hoe onooglijk ook, het zijn pracht bloemetjes.

Ik hoorde gisterochtend in de mist een eerste Kievit langs de Hoofdweg, Mijdrecht. Ik hoorde hem, zag hem niet. "Kiewiet, wiet wiet, kiewiet". Vandaag geen buitelende Kievit.