Nog even de Nijlgans: naar aanleiding van een artikel op Nature Today over invasieve exoten heb ik een aanvulling op het logje van gister over de Nijlgans. Ook de Nijlgans is een invasieve soort. Nooit geweten dat de soort zo genoemd werd. De Nederlandse Voedsel- en Warenwet maakt lijsten in opdracht ( ?) van de Europese Unie van soorten die een gevaar vormen voor de inheemse planten en dieren. De Nijlgans staat sinds 2-8-17 op deze lijst en moet dus bestreden worden. Dat lijkt me, gezien de steeds groter wordende populatie, erg moeilijk. Je mag 'm in ieder geval niet kweken, verhandelen, vervoeren etc.
In Nature Today ( aanbevolen) stond een artikeltje over de Reuzenberenklauw, ook een invasieve exoot, zie foto hieronder. Het is een gevaar voor onze inheemse planten , vindt men. Met hun grote bladeren vormen ze een dichte, voor licht een ondoordringbare laag. Er blijft kale grond over, waar erosie kan plaats vinden.
Bovendien is hij voor mensen gevaarlijk: bij aanraking van het sap met de huid ontstaan grote brandblaren. Ik spreek uit ervaring. Dan sta ik met verbazing te kijken naar de insecten die daar blijkbaar geen last van hebben , ze eten van de stengels en de bladeren. Niet plukken , kweken, vervoeren, verkopen, zaad uitstrooien. Je bent in overtreding.
't Blijft een mooie plant.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten