vrijdag 11 oktober 2019

Falco tinnunculus.


Ik had geluk langs de Gagelweg, de Torenvalk bleef zitten. Op een zodanige afstand dat ik 'm op de plaat kreeg. Vaak vliegen ze weg, zoals zovele vogels, als de auto stopt en het raam naar beneden gaat.
Hoewel juvenielen en vrouwtjes erg op elkaar lijken, denk ik dat dit een vrouwtje is.  Een jong heeft op de borst vaak strepen in de lengte, hier zijn het meer dwarse streepjes en vlekjes.
Het gaat niet goed met de Torenvalk in Nederland, Daarom is de Torenvalk op de Rode Lijst geplaatst. Zijn hoofdvoedsel, de Veldmuis, is niet meer zoveel aanwezig dat de populatie Torenvalken kan groeien. Eerder het tegendeel. Zo'n muizenplaag van 2014 en dit jaar doet ze goed. Meestal zijn de legsels direct wat groter. Sommige waterschappen laten extra nestkasten timmeren en uitzetten om meer roofvogels in een bepaald gebied te krijgen. En dat lukt.

De wetenschappelijke naam bestaat uit de familienaam Falco en de soortnaam tinnunculus. Falco spreekt voor zich, tinnunculus is een klanknaam. Hij betekent "kleine schelle", in het Latijn is tinnire klinken , schel praten. Tinnulus is schelklinkend en tinnunculus is het verkleinwoord ervan. Vandaar "kleine schelle". De roep van de Torenvalk is een reeks korte scherpe tonen kie-kie-kie-kie , vandaar deze naam.


Goed weekeinde.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten