vrijdag 5 januari 2018
Minder ganzen
Vanochtend een klein rondje Ronde Venen, m'n vrouw had later de auto nodig. Nee we hebben er geen twee. Het begon direct al in m'n "achtertuin", overkant Oosterlandweg: ruim 400 Kollen, 10 Toendrarietganzen en 3 Brandganzen. Op de archieffoto, genomen vanuit m'n zolderraam Kollen en Rieten. Op exact dezelfde plaats als vanochtend. De Kollen zijn de ganzen met een lichte kol rond de snavel, de Rieten hebben een bruine kop en geen zwarte borststrepen. Hun snavel is zwart met een roze band. Maar in deze groep geen halsring! Op naar de volgende: op een plek waar ik ze nog nooit gezien heb, ja wel Grauwe maar geen Kollen, achter het carpoolplaatsje tegen over hovenier Tonnie Meyers .Minstens 600 Kollen en wat Grauwe Ganzen, maar geen halsring! In polder Groot Mijdrecht zaten tussen de Poelweg en de Proostdijerdwarsweg zo'n 800 Kollen , ver weg, dus geen halsring te vinden! Verder alleen nog langs de Hoofdweg in Waverveen. Hier waren de ganzen zo vriendelijk om alle halzen omhoog te steken alsof ze me niet vertrouwden, dus snel scannen, maar geen halsring! Ik ging aan me zelf twijfelen, hebben ze in het ziekenhuis wel een goede diagnose gesteld? Zie en herken ik nog wel halsringen? M'n wettige echtgenote zou wel zeggen: "Doe niet zo raar". Naar huis met een balend gevoel. Normaal zitten er in januari gemiddeld 10.000 in de Ronde Venen, nu al een poos houdt het met 2.500 wel op.
Gelukkig kwam zo straks de Nieuwsbrief van Jan Kramer uit Leeuwarden binnen en hij drukt een artikel uit de Leeuwarder Courant van gisteren af: "Aantal overwinterende ganzen loopt fors terug". In Friesland bedoelen ze uiteraard. Maar wat daar in het groot gebeurt met de Kolgans, gebeurt hier in het klein: In begin oktober waren er in Friesland 13.000 i.p.v. de 125.000 normaal. In november nam het aantal daar toe tot 145.000 ( normaal 300.000). Bij tellingen in heel Europa bleken er duizenden ganzen in de Baltische Staten te zitten, een vertraagde reis dus. Oorzaken: temperatuur, kleine legsels, laat broeden? Al sinds 1961 worden de jongen in Nederland geteld en het blijkt dat 2017 één van de slechtste broedseizoenen is geweest, door de late lente in de broedgebieden. Als ze daar aankomen ( Noord-Rusland, Siberie) sneeuwt het meestal, maar als het blijft sneeuwen komt er van broeden weinig terecht. Ook in Friesland worden weinig halsringen afgelezen. Ik ben gerustgesteld , ik hoef niet aan mezelf te twijfelen. Ik zal eens aan de collega-halsringenaflezers vragen of zij ook zulke magere resultaten hebben.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat ik al zei, nog maar 2 dit seizoen, echt bizar weinig. En ook bizar weinig Kollen maar dat is duidelijk en niet alleen hier. Wel heel jammer, ik vind de polder sowieso erg leeg :-S.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Marianne