Foto boven: Gevlekte Aronskelk vorige week in de vorst. Foto beneden : dezelfde planten vanochtend in de dooi. In het dichtgegroeide gemeenteplantsoen bij mij achter staan al meerdere jaren een aantal Gevlekte Aronskelken. Hoe ze daar gekomen zijn? Misschien een buurtgenoot die ze kwijt wilde. In elk geval kun je een interessant verschijnsel waarnemen. De planten zijn door de vorst behoorlijk toegetakeld, slappe stengels en slappe bladeren. Komt dit weer goed? heb ik me in het verleden afgevraagd. Ja het kwam weer goed en ook nu weer. Ze staan er weer vrolijk en gezond bij. De vorst moet niet te lang duren daar ze dan echt afsterven.
Meerdere soorten planten hebben mogelijkheden om de vorst te overleven:
1 Ze maken suikers aan dat dan als een soort antivries werkt in de cellen. Denk aan Boerenkool en Spruitjes die door de vorst een wat zoetere smaak krijgen.
2. Andere mogelijkheid is water uit de vacuoles van de cellen halen zodat de celspanning (turgor) minder wordt. De plant gaat slap hangen. Zie foto boven. Het water vormt dan ijskristallen, die opgeslagen worden in het protoplasma , als er teveel zijn kunnen die de cel beschadigen. De vorst moet dus niet te lang duren en te zwaar zijn. Bij dooi smelten die kristallen weer en neemt de celspanning weer toe. De planten krijgen weer de normale vorm. Wat bij de onderste foto is gebeurd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten