maandag 18 juli 2022

Rijpen van plastiden.


 M'n eerste Trostomaatje oranje. Rijp is nog te ver weg, maar het begin is er. Wat kan een mens blij zijn met zoiets simpels. Deze kleuring op celnivo doet me altijd herinneren aan de eerste practikumlessen die we in de brugklassen gaven: leg een blaadje Waterpest onder de microscoop, scherpstellen en wat zie je? Tekenen.  "Nee , de celwand moet met een dubbele lijn, kijk goed " Hoe heten die groene korrels?  Bladgroenkorrels oftewel chloroplasten . Andere opdrachten in dit kader waren  het bekijken van een flinterdun stukje Aardappel met zetmeelkorrels, oftewel leucoplasten en eveneens een flintertje Wortel met chromoplasten. 

Leucoplasten dienen als opslagplaats voor zetmeel, chromoplasten hebben een oranje of rode kleur en hebben verder geen functie op celnivo, chloroplasten bevatten chlorofyl waarin fotosynthese plaats vindt

Plastiden kunnen overgaan in een andere plastide: als een Aardappel een stukje boven de grond ligt worden de leucoplasten groen. Ze veranderen in chloroplasten. Bij het rijpen ven een groene vrucht worden de chloroplasten rood/oranje. Chromoplasten dus. Als een Worteltje (peentje) boven de grond rijpt wordt hij van oranje groen. (chromoplast - chloroplast) . En zo zullen er nog wel meer voorbeelden zijn. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten