woensdag 10 juli 2019

Vistrappen.


Het waterbeheer is hier in het Sallandse, ik dacht dat het Twente was, fout dus, heel anders ingesteld als bij ons in de polder. Geen sloten en weteringen, recht toe recht aan, zodra het hier een rechte sloot is (zeldzaam), is het een gegraven kanaal om te ontwateren en vroeger om het veen af te voeren. Het meeste water stroomt naar zee door kronkelende en meanderende rivieren. Bij ons verblijf is dat de Vecht. De Overijsselse Vecht komt uit in het Zwarte Water bij Zwolle, en die in het Ketelmeer. De Vecht ontspringt in Münsterland en is 167 km. lang. 60 km. is op Nederlands grondgebied.
Vroeger was er veel scheepvaartverkeer, in 1908 werd de Vecht gekanaliseerd, maar daardoor werd de waterstand vaak te laag. In 1920 bouwde men 7 stuwen, waardoor men de waterstand beter beheersbaar maakte. Met het scheepvaartverkeer was het gedaan. Gegraven kanalen namen het vervoer te water over.
De laatste jaren worden ook hier de meanderende bochten in ere hersteld. In deze omgeving zie je overal oude takken van de Vecht. Door de stuwen konden de vissen niet meer stroomopwaarts komen en maakte men overal vistrappen. Deze op de foto  is in een oude meander. Sommige soorten vissen zijn gewoon om tegen de stroom in omhoog te springen om zo de barriere te nemen en stroomopwaarts te kunnen paaien. Denk aan de Zalm.
Er zijn verschillende soorten vistrappen kijk maar eens op de website  .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten