dinsdag 19 maart 2019
Voor het eerst in zijn leven.
Voor het eerst in zijn leven mag hij meedoen: een nest bouwen. Deze 1e jaars mannetjes-merel, nog niet helemaal zwart doorgekleurd en nog geen gele oogring en gele snavel, draagt zijn steentje, in dit geval takken en dode bladeren, bij, aan het maken van een groot Merelnest in de coniferenhaag van twee huizen verder. Ik voorspelde al dat, zodra het weer zou beteren, de vogels verder zouden gaan met hun nest. Wat onze Huismussenkolonie betreft, het klopte. Sinds gister liggen er weer piepschuimkorrels van de dakplaten in de tuin. Ze hollen deze platen uit om een holte te krijgen.
Deze Merel behoeft geen kleurring of iets anders herkenbaars, het zwart-wit patroon is opvallend. Hij zwerft hier al langer rond en zat in onze Klimop bessen te eten. Toen was ik te laat met de camera, nu wachtte ik 'm op.
Als een vogel, of ander dier of mens, geen pigment ( vooral melanine) in de huid, haren of veren heeft noemen we het een albino. Is het dier gedeeltelijk albino, zoals hier op de foto, noemen we het leucisme. Een albino heeft rode ogen door het ontbreken van pigment ook in de ogen. Als de witte verschijning een kenmerk is van dieren is het geen albinisme, bijvoorbeeld de IJsbeer. Heeft een organisme teveel aan melanine dan is de kleur donkerder dan normaal.
In de vakliteratuur wordt er regelmatig over gesteggeld welke definitie nou de juiste is. Probeer maar eens het artikel "Waarnemingen van albinisme en hongerstrepen bij vogels " het Vogeljaar 57 (6) 2009 op internet te vinden. Met veel foto's van allerlei afwijkingen in het verenkleed.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten