woensdag 28 november 2018

Botshol in Vroege Vogels.

    Foto: Kuifeenden op de Grote Wije van de Botshol

Vorige week ook Vroege Vogels gezien?  Het ging over Botshol, zeiden ze van de televisie,  maar zonder dat de meeste kijkers het in de gaten hadden werd een groot stuk van  Polder Groot Mijdrecht erbij gesleept. We werden rondgeleid in Botshol zelf ( de Kloosterkolk, de Groote en de Kleine Wije, altijd weer schitterend om te zien en om in rond te varen), door de Waverhoek zonder dat woord ook maar één keer te gebruiken ( de Waverhoek ligt naast de Botshol maar behoort er niet toe) en we zagen Milouska een poging doen om in het natuurgebied, wat momenteel langs de Hoofdweg wordt aangelegd en op een afstand van enkele kilometers van Botshol ligt, ( moerasblok 2 en 3), met behulp van een graafmachine de bovenste voedselrijke  grond van de onderliggende laag  te schrapen. Zonde van de uitzendtijd, dit was alleen tijdvulling en had geen enkele informatieve zin.
Ik vond ook de informatie over Botshol erg karig: er groeit nog veel meer dan de kranswieren. Ik bedoel Galigaan, ook een zeldzame plant. En waar waren de broedvogeltellers, die precies zouden kunnen vertellen welke soorten er broeden. ( Walter Büsse bijvoorbeeld?) Ook de Waverhoek wordt door de IVNVogelwerkgroep geteld. Al jaren. Hun ervaringen werden niet gebruikt. Jammer.
Een mooi programma met gemiste kansen.

Kloosterkolk
Ik zag op het dashboard, zo noemen ze dat bij blogspot,  dat er nog al wat bezoekers waren die op Google, denk ik, Kloosterkolk hadden ingetoetst.  Sneuper staat  bovenaan bij de Kloosterkolk met het logje van 21 december 2015. Ik heb weer een poging gedaan om te achterhalen waar die naam vandaan komt. Over de geschiedenis van Botshol is een uitgebreid, maar zeer lezenswaardig artikel verschenen in de "Angstelkring" , het blad van de Historische Kring Abcoude en Baambrugge. Ik heb ook in dit artikel  de oorsprong van de naam Kloosterkolk niet gevonden en vermoed dat een middeleeuwse eigenaar, de Proosdij van Sint Marie te Utrecht ,  de naamgever zou kunnen zijn. Deze kerkelijke instantie zou daar wel eens een klooster gebouwd kunnen hebben. Allemaal vragen, ook de geschiedenis van de eigen omgeving interesseert me.


    Foto: Nieuwe natuur in polder Groot Mijdrecht. In de verte het kerktorentje van Waverveen. Bij de      gele graafmachines loopt aan de overkant van de Hoofdtocht de Hoofdweg



Geen opmerkingen:

Een reactie posten