donderdag 17 september 2015

Kroos


Is het je ook opgevallen? Veel weteringen, singels en polderslootjes zijn bedekt met kroos. Het hangt een beetje van de wind af of er wat openingen komen , maar meestentijds is het een groene vlakte. Ik meen me te herinneren dat het nog nooit zo erg was. De temperatuur van het water en de lucht en de hoeveelheid voedingsstoffen  zijn van invloed. Niet de zomertemperatuur maar de gemiddelde temperatuur in de winter heeft invloed, hebben ze bij de Wageningen Universiteit ontdekt. Bij een zachte winter begint het "kroosseizoen" eerder en geeft het plantje dus de mogelijkheden om uit te groeien tot grote hoeveelheden. Hoewel het percentage  voedingsstoffen in het water afneemt is dit nog niet genoeg om de groei af te remmen.
Door het gesloten dek komt er te weinig zonlicht in het water, waardoor er te weinig zuurstof wordt gevormd. Dit heeft weer tot gevolg dat planten en dieren afsterven.
Aan dezelfde Universiteit ontdekte men dat kroos in gedroogde vorm uitstekend veevoer is, er zitten veel eiwitten in. Op het Proefcentrum langs de Oude Meije in Zegveld heeft men met een eendenkroosverzamelaar proeven gedaan. Ik weet niet of het apparaat nog gebruikt wordt. Ook wordt onderzocht  of  kroos als voedsel voor de mens kan dienen. Stel je voor : vandaag een bordje kroos.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten