dinsdag 8 juli 2025
Geluk
Voor het eerst na mijn vakantie weer eens de polder in voor de vogels. In al die jaren dat ik op de Utrechtse Heuvelrug bivakkeer heb ik daar in het bos nog nooit mijn telescoop en telelens gebruikt. Geen vogel te zien. Valt elke keer weer tegen. Hier in polder Demmerik en Wilnis-Donkereind, viel het ook tegen. Brede rietzomen belemmerden het zicht. In de lucht een Kleine Mantelmeeuw die een Buizerd verjoeg, twee keer een vrouwtje Bruine Kiek. Maar langs de Gagelweg was het feest, puur toeval. Achter boer Van der Vaart had ik veel geluk: op de foto net te zien, ik heb een poos gewacht om de drie dichterbij elkaar te kunnen fotograferen, maar zoveel geluk had ik ook weer niet. Helemaal links een Purperreiger die de sloot niet in dorst omdat daar een Grote Zilverreiger verbleef. vooraan rechts. Verder in het weiland 6 slapende Lepelaars waarvan er twee gingen foerageren in de sloot. Op de wal een jonge Lepelaar (roze snavel). Een foto van niks maar geluk om deze drie soorten bij elkaar te zien. De andere vogels zijn Grauwe Ganzen met volwassen jongen.
maandag 7 juli 2025
2e bloei Magnolia
Het is weer zover: de Magnolia bloeit voor de tweede keer. Niet zo uitbundig aks de eerste keer in het voorjaar, maar toch. Hoe komt dat? De meeste planten kunnen twee keer bloeien, waardoor wordt dat veroorzaakt? In wat eerdere logjes (juli '22, aug.'15) heb ik het verschijnsel toe geschreven aan de fotoperiodiciteit. Dwz de plant, boom reageert op de hoeveelheid zonneuren die de plant krijgt. Zo omstreeks deze dagen is het aantal zonneuren dezelfde als in het voorjaar. Dit is één verklaring, op verschillende tuinwebsites worden meerdere oorzaken genoemd. Maar fotoperiodiciteit lijkt me het meest aannemelijk.
zaterdag 5 juli 2025
Veelstippig Aziatisch Lieveheersbeestje
Ik heb ze eerder gezien de Veelstippige Aziatische Lieveheersbeestjes, maar nog nooit een gele. Als je ze kent kom je ze veel tegen, oh weer een Aziaat. Ingevoerd om biologisch andere insecten te bestrijden, en dat is gezien het aantal, behoorlijk gelukt. Bladluizen vormen hun voedsel, maar ik heb mijn bladluizenboom door de tuinman laten afzagen en heeft de stronk wat nieuwe takjes gevormd. maar nog zonder Bladluis.
vrijdag 4 juli 2025
Zowaar een libel!
Eindelijk een libel, het vrouwtje van de Gewone Oeverlibel, ik denk de meest voorkomende libel in mijn achtertuin. Maar het aantal houdt nog niet over. Of moet de grote bulk nog komen? Net zoals bij de vlinders, het wemelt ervan nu op dit tijdstip, lekker maar niet te warm, van vooral de Kleine Vosjes, de Atalanta's en de Dagpauwogen. Soms drie van de zelfde soort op één bloemaar van de Vlinderstruik. Bij de libelles verwacht ik nog de Paardenbijter, de Vroege Glazenmaker, en een Steenrode Heidelibel, om wat voorbeelden te noemen. En dan noem ik nog niet de te verwachten juffers ( kleine lichtgebouwde libellen)
Het mannetje van de Gewone Oeverlibel is direct herkenbaar aan het blauwe achterlijf..
donderdag 3 juli 2025
Hittestress
Ik had wat ruimte over in mijn achtertuin en heb toen Gele Courgette gezaaid. Grote zaden, er zaten zo'n 10 in het zakje, je zou het eerder planten kunnen noemen. Ze zijn allemaal opgekomen en ik vrees dat ze veel te dicht bij elkaar staan. De eerste de beste volkstuinder zou anders geadviseerd hebben. Maar nu bloeien ze toch echt allemaal. Het grappige is dat 's morgens de bloemen wagenwijd openstaan , maar zodra de hitte komt trekken ze dicht in een soort draai ( zie foto). Is dat hittestress? 's Avonds gaan ze weer open als de temperatuur daalt. Ik zie nog geen groei die wijst op een courgette.
woensdag 2 juli 2025
Nimf kopfoto
Kopfoto: Roodpootschildwants en wel een nimf. Dit is een voorstadium van het imago. De wantsen hebben een onvolledige gedaanteverwisseling, dat betekent dat het beestje na elke vervelling steeds meer op het volwassen dier (imago) gaat lijken.
dinsdag 1 juli 2025
Distelvlinder
maandag 30 juni 2025
Gele Vlinderstruik.
Ik zit weer in de polder op 5 meter onder NAP. Veel bomen gezien, zonder Wolf. Ik fiets veel op landgoed Den Treek-Henschoten waar o.a. Bram, de beruchtste Wolf, rondloopt maar niks gezien. Het enige wat ik in verband kan brengen, of het klopt weet ik niet, maar op een gegeven ogenblik raasde er een Ree tussen de caravens door, een Ree in paniek. Waardoor een Ree in paniek een anderhalf/twee meter hoog hek kan nemen is denk ik vluchten voor een Wolf . Maar het blijft gissen.
Tot slot nog een ontdekking voor mij was een Gele Vlinderstruik. Nooit geweten dat die er ook zijn. Hij stond in de kruidentuin van Instituut Bartimeus, een inrichting voor slechtzienden en blinden/. Van harte aanbevolen.
vrijdag 27 juni 2025
Bramen
Bramen zijn nog niet rijp, maar veel struiken hebben al wel groene Bramen. De struik op de foto heeft Bramen in een nog eerder stadium, de kleine steenvruchtjes komen net tevoorschijn. De bloemen zijn uitgebloeid en hebben hun werk gedaan. De kelkbladen zijn nog zichtbaar en de talrijke meeldraden worden nog vastgehouden. Maar zullen eerstdaags ook worden losgelaten.
donderdag 26 juni 2025
Vlinderkop
Ook de kop van een alledaagse vlinder als het Klein Koolwitje is prachtig om te zien. De twee antennes, waarvan er één richting camera wijst, een groot groen oog, daarvoor lijkt me de opgerolde tong te zitten . Er zijn twee paar poten zichtbaar, het andere paar zit onder het borststuk en gebruikt deze vlinder voor de zit. Daar zit ook ergens de mond. Wat er op de achterkant van het blad zit is me niet duidelijk, een rups of een pop?
woensdag 25 juni 2025
Chorthippus- sprinkhaan
Deze groep bestaat maar uit drie soorten: Ratelaar, genoemd naar het geluid dat hij maakt, de Bruine Sprinkhaan, maakt een trrt-geluid afwisselend met een ander mannetje, en de Snortikker. Deze laatste heeft een snorgeluid. Verder moeilijk te determineren.
dinsdag 24 juni 2025
Mannetjes Ereprijs.
Mannetjes Ereprijs gevonden op het Lupineveldje met vooral ingezaaide planten. Er zijn veel Ereprijzen, maar waarom dit Mannetjes Ereprijs wordt genoemd is me niet duidelijk. Ook in de literatuur kom ik geen verklaring tegen. Heeft waarschijnlijk te maken met het vroegere gebruik van deze soort. Goed om bepaalde ziektes te bestrijden of ervan te genezen.
maandag 23 juni 2025
Nieuwe soort: een Snipvlieg.
Voor natuurfoto's hoef ik niet op vakantie. In mijn tuin krioelt het momenteel van de insecten. Uit voorzorg neem ik m'n camera met macro-lens mee als ik naar de schuur moet. Moet ik die nog ophalen uit huis dan is het insect meestal gevlogen. Dus ik had 'm bij me toen ik een nauwelijks zichtbaar klein insect zag in de Gele Kornoelje. Foto's genomen en op de laptop uitvergroot. Het leek wel een mini-wesp, maar de determinatie-computer van Waarneming.nl maakte er Geelpoot-Goudlokje van !!?? Nog nooit van gehoord. Bij nader onderzoek op internet bleek het een grote orde te zijn die behoort tot de Tweevleugeligen. Ze worden ook wel Snipvliegen of Snavelvliegen genoemd. Allemaal Snipvliegen en Goudlokjes werden genoemd.
zaterdag 21 juni 2025
Vliegende Mieren
Ik was even thuis de planten en de post verzorgen, toen ik een betonnen plantenbak verplaatste. Er lag zoveel "mierenzand" naast dat ik nieuwsgierig onder de bak keek: allemaal vliegende Mieren ! Ik had ze nog niet in de lucht gezien. Meestal word ik op vliegende Mieren geattendeerd door de Kokmeeuwen die dan op een speciale manier vliegen. Ze vliegen alle kanten op en lijken iets uit de lucht te happen. Dat zijn nou de vliegende beestjes. Maar deze onder de pot waren nog niet zover, binnen een paar minuten zat alles weer in het nest. De bruidsvlucht komt dus nog. Op een gegeven ogenblik legt de koningin eitjes waaruit mannetjes en nieuwe koninginnen komen. Beide geslachten hebben vleugels. Ze vliegen uit in de "hoop" een vreemde koningin te kunnen bevruchten. Zo voorkomen ze inteelt. Daarna sterven ze en/of worden opgegeten.
Andere nesten in de buurt lieten nog geen vliegende Mieren zien.
vrijdag 20 juni 2025
Broedend
In de Ronde Venen talrijke ooievaarsnesten maar geen enkel nest is bezet. Notabene hier aan de zuidkant van de Utrechtse heuvelrug in de overgang naar de vele parkbossen en landgoederen is het eerste nest wat ik zie bezet. Ra, ra ??
woensdag 18 juni 2025
Zuringspanner
Je zou gezien de kleuren deze vlinder geen Nachtvlinder noemen, maar het is een Spanner en die worden wel tot de Nachtvlinders gerekend. Vooral op zandgronden, ook hier dus, en verder in de duinen. Een algemeen voorkomende soort, maar dit is voor mij de eerste waarneming. Over de gehele wereld zijn er 20.000 spanners beschreven, In Nederland zo'n 300 soorten spanners. Waardplanten zijn de Schapenzuring en Veldzuring.
dinsdag 17 juni 2025
Op zoek naar de Wespspin.
In september 2022 heb ik voor het eerst de Wespspin gevonden en beschreven. In een heideveldje waar ik vorig jaar de spin ook weer aantrof. Vanmiddag opnieuw een poging. Ik zal waarschijnlijk gefronste wenkbrauwen hebben veroorzaakt bij medewandelaars: iemand in het heideveld met laarzen aan en dat met deze hitte? Reden, ik heb laarzen aan om me te beschermen tegen eventuele slangen. Met name Adders kunnen zo heerlijk wegsoezen op een kaal stukje heide, en, als ze gestoord worden toehappen.Vandaar.
Ondertussen geen Wespspin gezien, alleen maar oude ei-coconnen van vorig jaar. Enkele tientallen. Het omhulsel blijft meer dan een jaar zitten. Geen eitjes er meer in, uiteraard niet.
zaterdag 14 juni 2025
Kleine Pimpernel
De laatste dagen geen Sneuper, ik moest me installeren op mijn camping op de Utrechtse Heuvelrug, ( inderdaad die van de Wolven) waar ik al jaren kom. Dus vandaar de radio-stilte een paar dagen. Heb al wel het Lupine-veldje bezocht. Ik heb het ook wel eens de Libellewei genoemd. Het is een aangelegd onkruidveld ( het woord onkruid bestaat niet voor een veldbioloog) in de vorm van Nederland. Met op de plekken waar campings van deze instelling, RCN, staan een houten stelling in een bepaalde vorm neergezet is.
dinsdag 10 juni 2025
Wauw een wouw!
Mijn nageslacht heeft mijn vogelaarsgenen niet gekregen maar op vakantie in Frankrijk herkenden ze overal een Wouw. De gevorkte staart viel op. Bij de Rode Wouw, zoals op deze foto van Cees W. is duidelijk de gevorkte staart te zien. In Duitsland , waar deze foto is genomen, komt de soort meer voor als hier. Hij broedt hier al wel maar dat gaat om 20-30 broedparen. Hij is in het oosten van ons land in de winter een doortrekker, maar het waargenomen aantal houdt niet over. De Zwarte Wouw heeft een minder gevorkte staart en is egaler bruin. Bij de Rode Wouw zijn duidelijk de polsvlekken te zien. Als je goed kijkt zie je wat hooisprieten aan de poten zitten. Of dit te maken heeft met de nestbouw ??
maandag 9 juni 2025
Passiflora
Wat een juweeltje. Mijn Clematis was dood en er moest wat nieuws komen op de schutting met de buurman. Eens wat anders, een Passiflora. Missionarissen schijnen deze bloem gebruikt te hebben om aan de hand van de verschillende lagen in de bloem het evangelie te hebben verklaard.Vandaar dan ook de naam.
zaterdag 7 juni 2025
Goed zicht
Spreeuwen foerageren het liefst in groepsverband. In het lange gras, maar om uit te rusten strijken ze neer , zoals hier, in een dode struik, omver gewaaid door de wind. Ook op de hekken die talrijk in de polder staan. Hier zitten nog geen jongen tussen, die hebben een wat lichtere kleur. In het koude deel van het jaar verblijven ze het liefst tussen de Kievieten, blijkbaar vinden ze door de Kievieten meer voedsel.
vrijdag 6 juni 2025
Gepredeerd
Uit gewoonte kijk ik altijd naar de toppen van de hekpalen. Er kan een Torenvalk opzitten, een braakbal liggen of een stuk skelet, maar wat ik deze week vond: een jonge weidevogel zonder kop en zonder darmen. Gepredeerd door ............? Waarschijnlijk een Buizerd of Havik of een Slechtvalk? De kop was er af, de buikholte helemaal leeg. Restten de romp nog met de vliegspieren en de kleine vleugeltjes, te klein om te kunnen vliegen. Te zien aan de kleur met hier en daar doorkomend bruin zou het wel eens een jonge Grutto kunnen zijn.. Misschien een jonge Tureluur, DNA-onderzoek een oplossing? Is me veel te duur en de onderzoekers zullen zo iets banaals wel weigeren.
donderdag 5 juni 2025
Strekspinnen
Zomaar in de ochtend twee verschillende soorten Strekspinnen op mijn schuurtje. De bovenste was nogal beweeglijk en moeilijk scherp te krijgen , de onderste zat op het nestkastje en viel op door de gestrekte houding. Bij de bovenste was dat veel minder duidelijk. De determinatie-computer van Waarneming.nl maakte van de bovenste een Strekspin. spec. . Met andere woorden: we weten de soort niet. Daar is dan meestal de microscoop bij nodig voor de juiste determinatie. De onderste werd wel op soort gedetermineerd, het was de Donkere Strekspin. Algemeen voorkomend maar ik had beide nog nooit gezien. De naam strekspin is bij de onderste spin duidelijk zichtbaar.
woensdag 4 juni 2025
dinsdag 3 juni 2025
Bladluizen
De Vuilboom is door mijn tuinman Tonnie afgezaagd, in mijn opdracht want ik dacht van de Bladluizen af te raken en de jaarlijkse snoeibeurt zou tot het verleden behoren. Dit laatste zal nog wel even op zich laten wachten, de stobbe loopt al weer uit, maar de Bladluizen zijn, tot mijn verbazing, niet verdwenen. Ik zag mieren over het hekje waaraan ik een Klimop had opgebonden druk heen en weer lopen, dat ik herkende van de mieren in de Vuilboom. Hoe kan dat nou? De Klimop staat dichtbij de plek van de Vuilboom en al gauw zag ik de oorzaak van het gedraaf van de Mieren: Bladluizen op de meest jonge scheuten van de Klimop!! Op de foto is te zien dat ze al op veel plekken in grote getale het sap uit de jonge Klimopscheuten probeerden te zuigen. Ik heb met ruwe hand de Bladluizen verwijdert maar of me dat gelukt is? Op de foto twee Mieren waarvan de ene al een Vliegende Mier is. Ik heb ze nog niet op de bruidsvlucht gezien, maar dat komt nog wel.
maandag 2 juni 2025
Zwarte Kraai verjaagt Buizerd
zaterdag 31 mei 2025
Kopfoto: Vroege Glazenmaker
Groene ogen ! Op 20 juni 2024 meldde ik een libel met groene ogen. Waargenomen boven een wetering in mijn weidevogelgebied. Ik deed verwoede pogingen deze voor mij onbekende soort op de foto vast te leggen, maar dat mislukte helemaal. Libellen hebben een behoorlijke snelheid als ze zo boven het water vliegen en wachten op een zitplaats leverde ook niks op. Wat schetst mijn verbazing dat ik gister weer een groenogige libel zag in mijn tuin. Hij ging op meerdere plaatsen zitten en ik kon dus een paar prachtige foto's maken. Deze Vroege Glazenmaker behoort tot de Glazenmakers-familie en die behoort weer tot de Echte Libellen. Typisch een libel van weteringen, plassen en laagveenmoerassen, waar Krabbescheer een belangrijke rol speelt bij de voortplanting. Deze was dus behoorlijk de weg kwijt . In mijn tuin een Vroege Glazenmaker met een lichte spijkervormige figuur op de eerste segmenten, geelbruine pterostigma's ( vlekje aan het eind van de vleugels) en met GROENE OGEN !! Wat een mazzel.
Onze troeteluil
vrijdag 30 mei 2025
Lissenboorder
Nieuwe soort, voor mij althans. Hij zat op de Laurier lekker in het zonnetje, maar hoort eigenlijk op een Gele Lis te zitten om daar het sap uit de lis te zuigen. Vandaar de naam Lissenboorder. Nou heb ik geen lissen meer in de tuin, ooit wel gehad, maar ik vond het dermate lastig ze kort te houden dat ik heb alles opgeruimd. de buurman heeft er nog wel een paar maar ik haal stiekum de bloemen van de stengels. Zo voorkom ik vruchtvorming. Kenmerkend is de zwarte kleur met de twee witte stipjes tussen kop en romp. Hij vloog weg.
donderdag 29 mei 2025
Gele Randen Ziekte
In elke pol Vrouwenmantel in mijn voortuin zit wel een blad met geelbruine randen en gekrompen groen weefsel dat een harmonikabladvorm geeft. Ik heb het wel vaker gezien, maar in elke pol toch niet in voorgaande jaren. Ik heb geprobeerd op een naam te komen maar het is geen gal of mineerder. Ik kom de Vrouwenmantel niet in het Gallenboek van Docters van Leeuwen (1957) tegen. Dan maar op naar de websites van verschillende kwekers, En al gauw kom ik de naam van de Gele Randen Ziekte tegen. Allerlei, soms elkaar tegensprekende oorzaken lees ik. De ene website geeft vochttekort als oorzaak, een andere website denkt dat een natte bodem de oorzaak is. Een tekort aan calcium, aan magnesium, aan stikstof en nog een paar tekorten. Ze raden aan een bodemonderzoek te laten doen. Maar ja, ik ben geen kweker en mijn boterham is er niet van afhankelijk. Zelf dacht ik even aan de droogte van de laatste weken, in de voortuin vooral veroorzaakt door de Maagdenpalm en de Magnolia, maar het heeft geregend. Benieuwd of er nog nieuwe bladeren met de genoemde ziekte komen.
woensdag 28 mei 2025
Geblokte Glasvleugelwants
Ekskuus voor de onscherpe foto. Het waaide nogal en ik moest met één hand de camera vasthouden en hanteren. Met de andere hand hield ik de stengel vast waar de wants op zat. Ik heb deze wants nog nooit gezien en gefotografeerd, dus vandaar. Deze wants heeft doorzichtige vleugels zoals bij een Wesp, Daardoor de naam Glasvleugelwants. Hij komt algemeen voor, maar ik had deze soort nog nooit in mijn tuin gezien. De zijkant van het achterlijf is zwart-wit geblokt. Komt in heel Europa voor , in ons land in het noorden vrij zeldzaam.
dinsdag 27 mei 2025
Op jacht
maandag 26 mei 2025
Gele Kwikstaart
Eindelijk kreeg ik de roeper in het vizier, in een dode struik in de slootkant van het plasdras. (Inmiddels helemaal droog en probeert een pioniersvegetatie wat terrein te veroveren). Ik hoorde steeds wel een vogeltje roepen maar kreeg 'm niet in de gaten. Totdat ik 'm wel zag. De kwik zal wel ergens een nest hebben maar waar, geen idee. Door het vele tegenlicht zag ik niet dat het een Gele Kwikstaart was, dat gebeurde thuis met de foto erbij. Hij, het is het mannetje, riep toevallig net toen ik een foto nam. Hij riep net of hij at net, maar op de ondersnavel zit een korreltje. Het is geen stofje op de lens of in de camera , op andere foto's is het niet te zien. Misschien een insect dat de kwik net heeft gevangen?
zaterdag 24 mei 2025
Dicotyl (Tweezaadlobbige)
Op een verloren stukje tuin had ik nog niks groeien, want de kippen die ik had, (zijn naar Brabant verhuisd), hebben alles wat maar groen was en boven de grond stond, gesloopt. Ik ben geen volkstuinmens, alhoewel ik het wel graag zou willen, maar ik ben daar te "jong" voor. Dus bij Richard wat zaden gekocht en gezaaid. zo hoop ik, voordat ik op vakantie ga, nog te kunnen genieten van Korenbloemen en Klaprozen. Lekker ouderwets. In een overgebleven stukje heb ik wat Courgette-zaden gepoot . Precies op hetzelfde moment kwamen ze een paar dagen geleden boven de grond. Zie bovenstaande foto. Eerst de primitieve kiemblaadjes en nu beginnen de ware bladeren zich te ontwikkelen.
Die beide eerste bladeren zijn de oorspronkelijke zaadlobben die in een zaad zitten. Hierin zitten zetmeel en eiwitten, nodig voor de aanmaak van de de eerste ware blaadjes en de worteltjes. Ze zullen eerstdaags afvallen, leeg, functie gedaan. We noemen dit een Tweezaadlobbige, oftewel een Dicotyl. Bruine Boon en Pinda zijn ook Dicotylen. De groene kleur geeft aan dat er ook al fotosynthese plaats vindt. Een Eenzaadlobbige, Monocotyl, met maar één zaadlob, zoals een gras heeft als eerste blad een heel lange spriet, zoals de sprieten die erop volgen.
vrijdag 23 mei 2025
Kopfoto: beschoeiing
Kopfoto: In mijn weidevogelweilanden hebben we verschillende soorten slootkanten. Dit is er één van: Een dubbele rij palen , alsof je in een jachthaven bent. De bedoeling is er een natuurvriendelijkere oever van te maken. Langzaam groeit het water tussen palenrij en de kant dicht. Althans dat is de bedoeling. Het gaat minder snel dan verwacht. Op een andere oever heeft het loonbedrijf, al weer wat jaren terug, gewoon de slootkant in het water geschoven en een beschoeiing voorgezet. In het begin een prachtplek voor bijvoorbeeld foeragerende jonge weidevogels. (zie foto beneden) Hier is nu de schuine slootkant wel dichtgegroeid zodat er een ondoordringbaar woud van waterplanten is gaan groeien. Voor jonge vogels te dicht om te foerageren. Bovendien hebben we gemerkt dat jonge vogels niet over de lage beschoeiing, die op deze plek dicht is, kunnen klimmen.
Zo was het ooit.
En dan zijn er natuurlijk nog de gewone slootkanten met hier en daar een Kuifeend, Bergeend en Fuut.
Witte Krodde
Op een dam vond ik deze Kruisbloemige: Witte Krodde. Precies 10 jaar geleden , op 12 juli 2015 schreef ik ook over deze plant, maar die was toen verder met de vruchtvorming. We kenden vroeger het Herderstasje, die heeft vruchtjes die wat kleiner zijn. Het is een grote familie waarvan we ook regelmatig eten. Bloemkool, Witte kool, Boerenkool. Paksoi, Radijs, etc. De naam krodde is waarschijnlijk een verbastering van het woord kruid. In de provincie Groningen wordt het woord kröddeboer gebruikt voor een boer die veel onkruid op z'n akkers heeft. In een weiland is een kruid teken van een grotere biodiversiteit.
donderdag 22 mei 2025
Op weg naar de jongen.
Op bijna elke dam in mijn gebied zit wel een paartje Rietzangers. herkenbaar aan de zang maar op de foto aan de lichte wenkbrauwstreep. Een Kleine Karekiet heeft geen wenkbrauwstreep. Ze zijn verder dan ik dacht, ze hebben jongen. Of elk paartje jongen heeft weet ik niet, ik vermoed het. De Rietzanger op de foto heeft een Langpootmug te pakken en even later vloog hij de struik achter hem in. Ik zoek maar niet, het nest is bijna onvindbaar in de ruigte.
woensdag 21 mei 2025
Ook import
dinsdag 20 mei 2025
Weidevogels: Slobeenden en een Kieviet.
Normaliter houdt het mannetje Slobeend de wacht als het vrouwtje op het nest zit. Hij zwemt dan meestal op een sloot naast het nest en is erg waakzaam. Kom je te dichtbij dan gaat hij vliegen, grote cirkels om je heen. Ik had het mannetje, dat bij het nest op perceel drie hoort, nog niet eerder gezien, nu wel. Gezamenlijk bleven ze rondvliegen terwijl ik helemaal niet in de buurt van het nest was. Bij geen gevaar meer sluipt het vrouwtje door het lange gras weer naar het nest. Je ziet geen bewegende grashalmen. Dit nest zal eerstdaags wel uitkomen.
Oude bekende: Kale Jonker
Dat ik de Kale Jonker nog een keer zou tegenkomen in mijn weidevogelgebied !! Samen met de Spaanse Ruiter ligt de plant opgeslagen in mijn herinnering van een ver verleden. Ik was in mijn jeugd vooral vogelaar maar bij tijd en wijle "deed" ik ook aan planten en libelles. Langs de randen van de Friese meren had je blauwgraslanden met toen nog voornamelijk zegge's die zo'n weiland een blauwachtige kleur gaven. Zo wist ik een stukje waar zowel de Kale Jonker als de Spaanse Ruiter groeiden. Er waren nog een paar kenmerkende planten waarvan ik de naam vergeten ben. De Kale Jonker groeit nu in veel kilometerhokken volgens de Verspreidingsatlas van Vaatplanten van het Floron, de Spaanse Ruiter is zeer zeldzaam geworden. Die zal ik dus niet tegenkomen is de verwachting. maar je weet maar nooit. De Kale Jonker staat op het plasdras- perceel waar niet bemest wordt, dus een plant van wat voedselarmere grond.
maandag 19 mei 2025
Groene Bladsnuitkever
Midden in mijn weidevogelgebied in kruiden en struiken allemaal insecten. Ik zag een libelle , genoemd het Lantaarntje ( Ischnura elegans), in de vlucht een klein vliegend beestje pakken en in de vlucht opeten. Helaas had ik de camera niet zo snel gebruiksklaar, dus volgende kans. Ik zag een een groenachtige kever op een Brandnetel rondkruipen. Die was wat rustiger en kon hem fotograferen. het was de Groene Bladsnuitkever. Geen zeldzaamheid, hij komt overal voor. Zou kunnen, ik had de soort nog nooit gezien. Op de Brandnetel is een bekend verschijnsel. Ze voeden zich met bladeren en stengels. De larven leven in de bodem, waar ze zich voeden met wortels.
zaterdag 17 mei 2025
Gezin compleet.
Al bij het ingaan van het weiland kwamen ze me tegemoet: een paartje Grutto's, roepend, waarschuwend, scheldend. Dit zijn toch niet de Grutto's waarvan ik gister het nest eindelijk ontdekte? Nee, die zaten nog in de buurt van hun nest. Maar wat doen deze Grutto's hier dan? Ik werd met de nodige herrie begeleid naar mijn vaste stek op de dam van 4 naar 5. Het lijkt wel of ze jongen hebben was mijn conclusie. Toen ik één keer gezeten was op mijn driepootje, camera met telelens klaar om te gebruiken , werd het geroep wat minder. Op een gegeven ogenblik was het voorbij, ik was opgegaan in het hekwerk met struiken. Het Tureluurtje van het nest in het gras dat Gijs niet gemaaid had deed ook van zich horen. Ook nog aanwezig.
Toen pas zag ik een Grutto bij een jong. Waar komt die vandaan? Is het nest van gister dan uitgekomen? Dat kan niet, want het jong dat ik zag was minstens een week oud. En op een gegeven ogenblik zag ik twee, drie . Maar vier was het toppunt van vreugde. Vier jongen van minstens een week oud. Waar komen die vandaan? Niet uit mijn weilanden. Grutto's vooral kunnen 's nachts grote afstanden afleggen met hun jongen. Die zwemmen zelfs de sloten over om maar in een beter weiland te komen. Dat was dus hier gebeurd. Misschien bij de volgende boer vandaan. Misschien uit het reservaat? In ieder geval was mijn middag weer goed, voor zoiets blijf ik niet thuis. Prachtgezicht.
vrijdag 16 mei 2025
Op wacht
Manlief houdt de wacht en waarschuwt zijn vrouw, want ik kom er aan. Vandaag nieuwe poging zoals gister aangekondigd. Rustig er naar toe lopen en op een iets andere plek als waar ik gister even zocht komt ze omhoog. Dan is het een fluitje van een cent, het nest was goed zichtbaar, drie eieren. M'n eerste Grutto en waarschijnlijk blijft het bij dit paar. Nog nooit zo slecht geweest, in het reservaat naast mijn weilanden en altijd veel vogels, hoor ik ook minder Grutto-geluiden.
donderdag 15 mei 2025
Weidevogels: Eindelijk plek van het Gruttonest.
Daar ben ik nou al een paar weken mee bezig: heeft het Gruttopaar dat ik heb ( het enigste, dit jaar niet best ) wel of geen nest? De volgende vraag kwam bij me op: nestelt een paar weidevogels per definitie of zijn er ook paren die geen nest en eieren produceren om wat voor reden dan ook? En toch als paar door het leven gaan? Het paar waar ik het over heb zit al weken op dezelfde percelen. Maar als er bijvoorbeeld een Kleine Mantelmeeuw over gaat, en dat gebeurt regelmatig, reageren ze de ene keer wel en de andere keer niet. Ik ben een aantal malen perceel drie (laat maaibeheer) ingelopen om te kijken of er een vogel omhoog kwam van het nest. Zoeken heeft geen zin, het gras is ook op dit perceel zo lang dat je bij elke kuil in het gras een nest vermoedt. Zo vond ik een Tureluur met drie eieren. Met wat geluk vond ik het nest. En verder de Slobeend die trouw omhoog komt als ik daar loop.
Ik zag een Grutto vanaf een hekpaal het gras induiken en ben toen naar die plek gelopen en zowaar, de Grutto kwam omhoog van het nest. Ik heb direct een stok geprikt en ben gaan zoeken. Niet te vinden. ben gestopt met zoeken want ik ben als de dood dat ik in het nest ga staan. Morgen weer een kans.
Vlakbij zat de Slobeend en die kwam omhoog en probeerde mij met de bekende verlammingsverschijnselen om de tuin te leiden. Zie foto boven. Veel eendensoorten doen dit: slaan met de vleugels op het water en doen alsof ze niet kunnen zwemmen. Zo gaan ze steeds verder van het nest om een aanvaller weg te lokken.
woensdag 14 mei 2025
Een gele wal, overal in Demmerik.
Plm. twee meter in de slootkant heeft Gijs laten staan. Door niet te kort op de sloot te maaien worden eventuele broedende vogels gespaard, denk aan verschillende soorten eenden, Meerkoeten en Waterhoentjes. En dan natuurlijk de zangertjes in het riet als dat wat langer is. Overal in polder Demmerik zie je zo de slootkanten : Zuring en dichterbij het water de Gele Lis. Altijd een prachtige bloem, ingewikkeld gebouwd. Alles bedoeld om de bezoekende insecten bij de nectar en dus stuifmeel te krijgen. Bekend zijn de augurkvormige vruchten, als kind maakten we er varkentjes van met lucifershoutjes.
dinsdag 13 mei 2025
Een Aardhommel (spec.)
Dit is één der soorten Aardhommels. Er zijn meerdere, alleen door microscopisch onderzoek op de soortnaam te brengen. Aardhommel, Veldhommel, Grote Veldhommel en de Wilgenhommel behoren tot de Aardhommels. Allen met een wit achterwerk, vandaar dan ook de bijnaam van de Witkonten. Het is een algemeen voorkomende hommel , het gehele zomerseizoen te zien. Alleen de werksters verzamelen stuifmeel en bewaren dat in een klompje aan de achterpoten.
maandag 12 mei 2025
Wat kruipt daar nou?
Een paartje Gele Kwikstaarten in volle aandacht voor iets wat er beneden hen gebeurt. Ik zag ze vanaf mijn driepotige zetel op de dam tussen perceel 4 en 5. Mijn vaste stek de laatste weken. Als je maar geduld hebt zie allerlei bijzonderheden. Ik zag in een flits een Purperreiger neerdalen in een rietkraag dichtbij, waar ik de reiger wel vaker waargenomen heb, maar later op de foto zag ik dat het een vrouwtje Bruine Kiekendief was die het riet indook. Ik hoorde twee Zwarte Sterns, en zag ze later voorbijkomen. Er zijn vreselijk weinig Zwarte Sterns, dit jaar. Oorzaak? Weer een paartje Grutto's. maar ik weet nog steeds niet op welk perceel ze zitten, als ze nestelen. Een verzameling Kleine Mantelmeeuwen op een gemaaid perceel, weggejaagd door een Kieviet met jongen.
zaterdag 10 mei 2025
Coccinella quatuordecimpunctator (Lin. 1758)
Schaakbordlieveheersbeestje, een nieuwe soort voor mij. Dit jaar wel meer nieuwe soorten LHbeestjes die ik nog niet kende. Bijvoorbeeld het Veelstippelig Aziatisch Lieveheersbeestje.( Foto met logje enkele dagen terug.) Wel allemaal op dezelfde struik, een Laurier. Oorzaak? Boven deze struik staat een Vuilboom , die bekend staat als bron van bladluizen. Takkenvol. Tenminste bij mij in de tuin. De meeste LHbeestjes eten alleen maar bladluizen. Zou dat de oorzaak zijn van de talrijke beestjes? Wel aannemelijk.