zaterdag 19 juli 2025
Weer eens een Ooievaar.
Twee vogels aan weerszijden van de Portengense Zuwe, beide vogels aan het fourageren op een weiland met kort gras. Dan zie je de insecten sneller. Of dit een paartje Ooievaars is weet ik niet, ook niet of ze gebroed hebben. Maar misschien zijn ze afkomstig uit Zegveld, waar nog steeds het Ooievaarsstation is gevestigd. Dit station wordt al jaren door vrijwilligers gerund en elk jaar hebben ze een aantal uitgevlogen jongen. Dit jaar 9 jongen. De meeste Ooievaars trekken in het najaar nog naar Afrika, maar een deel van de populatie blijft in de winter in ons land. Het niet meer trekvogel zijn komt waarschijnlijk doordat ze in een Ooievaarsstation zijn geboren. Misschien te goed verzorgd waardoor het trekinstinct zwakker wordt?
vrijdag 18 juli 2025
Gewone Smalboktor
Weer een nieuwe soort voor mij: de Gewone Smalboktor. Zat op een Schapenkop ( Pluimhortensia). De Boktorren vormen een grote familie, een deel behoort bij de Smalboktorren. Komt algemeen voor, het is een vegetarier, eet alleen maar plantensappen, nectar en stuifmeel. Opvallend zijn de lange tasters, andere langwerpige kevers zoals de Soldaatjes hebben veel kortere.
donderdag 17 juli 2025
Druk bezet
Al die bloeiende Schermbloemigen worden druk bezocht door meerdere soorten insecten. Er valt wat de halen, nectar ! Veel Soldaatjes, lichtbruin. In het midden van de schermbloem zijn er twee aan het paren. Waar die naam Soldaat vandaan komt is me een raadsel. Een verklaring die ik las wees op de bruine kleur van een soldatenjas. Verder twee vleesvliegen , beide onbekende soort en vooraan een zweefvlieg, de soort is wat zeldzamer , het is een Puntbijvlieg. Bijvliegen zijn zweefvliegen , ze hebben maar één paar vleugels. Hieronder een vergrote foto.
woensdag 16 juli 2025
Niet maaien.
Op maar één plaats in de Ronde Venen staat een bordje met "Niet maaien". De foto van de Grote Kattenstaarten laat het resultaat zien van dit bord. Prachtig om te zien, overal de roze gloed van de Kattenstaaarten. Maar het bord bij het Donkereindse Bos is oorspronkelijk bedoeld om andere planten te beschermen, nl. vooral de Blauwe Knoop. Aan dit bos , bij de kaasboerderij van Leon, Annie en Nynke, nog wel helaas, zit een punt weiland die men in deze streken een sniep noemt. Dat is een punt weiland waar een boer niet uit de voeten kan met zijn landbouwwerktuigen . Te klein. Een aantal jaren terug stonden in de berm ervan nog geen struiken en had je een geweldige groei van zeldzamere planten, o.a. Blauwe Knoop. Toen kwam een ambtenaar op het idee er wel struiken neer te zetten. Weg Blauwe Knoop. Deze sniep wordt volkomen aan het lot overgelaten. De ingang is nauwelijks nog te vinden. Het staat vol met Schermbloemigen en in de berm struiken met Kattenstaarten. Ook mooi, maar niet zo zeldzaam.
dinsdag 15 juli 2025
Boomblauwtje
Eindelijk een foto van een blauwtje, drukke vliegers en dus nauwelijks kans om een foto te maken. Ging steeds met gesloten vleugels op een waardplant zitten zodat de bovenkant van de vleugels onzichtbaar bleef. Die is, volgens de literatuur, egaal blauw met de voorvleugels een zwarte rand. Kleine vlindertjes, je zou haast denken aan een macro. Familie van de blauwtjes, bijvoorbeeld het Heideblauwtje heeft ook een blauwe bovenkant maar de onderkant is licht gekleurd, ook met stippen.
maandag 14 juli 2025
Mijn volkstuintje.
Een Gele Courgette in wording ? De vrouwelijke bloem zit op een vruchtbeginsel dat door zelfbestuiving of kruisbestuiving met behulp van insecten kan uitgroeien tot een vrucht. Mannelijke bloemen zitten op wat langere stelen en bloeien slechts een dag. En dan maar hopen dat er insecten in de buurt zijn. En beide geslachten bloemen. Wanneer precies geoogst kan worden moet ik lezen op meerdere websites voor de volkstuinders. De bloemen schijn gefrituurd een delicatesse te zijn. Ben benieuwd, ik houd je op de hoogte van deze volkstuin-uitspatting.
zaterdag 12 juli 2025
Weer een nieuwe soort.
Deze wesp behoort tot de Blokhoofdwespen. Een wat lang achterlijf en een pikzwarte kop. Ze maken een holletje in dood vermolmd hout en voeren de larven daarin met andere gevangen insecten die ze levend naar binnen slepen. Heeft extra grote kaken om de prooi vast te houden.
vrijdag 11 juli 2025
Spontaan
Bij mij komen de Koningskaarsen, met die lange stengel, spontaan op allerlei plaatsen in de tuin op. Is het niet onder de Magnolia dan is het wel in een vergeten strookje naast de regenwaterpijp. Dit jaar heeft de soort zich gevestigd op de plek waar het Brandkruid (Phlomis) altijd groeit en bloeit. Hoe het daar komt? Toch door een zaadje. Als je zo'n zaadje in je hand hebt , kleiner dan een suikerkorrel, is het onvoorstelbaar dat daar nou een volledige plant gaat groeien. Een paar jaar terug stond er een Koningskaars bij de genoemde regenpijp. Vorig jaar geen Koningskaars . Het is een tweejarige plant, volgend jaar krijgen we de bloemen en groeit de stengel uit tot boven de twee meter.
Nog meer verbaasd ben ik over de groei van het Brandkruid,(achtergrond foto) mijn kippen hebben alles boven de grond opgevreten. Alleen zaten er nog wat wortelstokken in de grond. Die hebben blijkbaar zoveel groeivermogen dat ze gewoon weer bladeren hebben gevormd. Ik denk niet dat ze nog gaan bloeien, maar ze hebben de kippen overleefd.
donderdag 10 juli 2025
Klapstuk van vandaag!!
Ik wist niet wat ik zag: een Koninginnepage op mijn Vlinderstruik! Wat een beauty, voor mij de eerste keer, dus ook een nieuwe soort.
Huismussen op jacht.
Toen ik even in de tuin zat om bij te komen van een struik Liguster en Glansmispel voor de helft weg snoeien, kreeg ik de Huismussen in de gaten die vanuit een Appelboom regelmatig even opvlogen en een insect uit de lucht plukten en weer terugkeerden in de Appelboom. Vliegende Mieren? Ik heb direct de Mierennesten in de buurt gecontroleerd, maar niks te zien. Welke insecten zouden het dan zijn? Geen idee. Het antwoord kwam na een halfuurtje toen ik een krijsende Kokmeeuw hoorde en zag: ruim 40 Kokmeeuwen waren ook op jacht. Dus toch Vliegende Mieren.
woensdag 9 juli 2025
Afgevlogen Atalanta.
De meeste foto's van vlinders blinken uit door een prachtige weergave van een pas geboren , uitgevlogen, vol gekleurde vlinder. Aan het begin van een vlinderleven. Hier een foto van een vlinder , Atalanta, die aan het eind van zijn leven is, afgevlogen noemen we dat. De vleugels slijten enorm door dat gefladder de hele dag. De vleugels bestaan uit kleine schubjes en die komen niet terug na verlies en slijtage. Hele happen uit de vleugels zijn uiteindelijk het voorland van elke vlinder. Hij zal sterven na een arbeidzaam leven.
dinsdag 8 juli 2025
Geluk
Voor het eerst na mijn vakantie weer eens de polder in voor de vogels. In al die jaren dat ik op de Utrechtse Heuvelrug bivakkeer heb ik daar in het bos nog nooit mijn telescoop en telelens gebruikt. Geen vogel te zien. Valt elke keer weer tegen. Hier in polder Demmerik en Wilnis-Donkereind, viel het ook tegen. Brede rietzomen belemmerden het zicht. In de lucht een Kleine Mantelmeeuw die een Buizerd verjoeg, twee keer een vrouwtje Bruine Kiek. Maar langs de Gagelweg was het feest, puur toeval. Achter boer Van der Vaart had ik veel geluk: op de foto net te zien, ik heb een poos gewacht om de drie dichterbij elkaar te kunnen fotograferen, maar zoveel geluk had ik ook weer niet. Helemaal links een Purperreiger die de sloot niet in dorst omdat daar een Grote Zilverreiger verbleef. vooraan rechts. Verder in het weiland 6 slapende Lepelaars waarvan er twee gingen foerageren in de sloot. Op de wal een jonge Lepelaar (roze snavel). Een foto van niks maar geluk om deze drie soorten bij elkaar te zien. De andere vogels zijn Grauwe Ganzen met volwassen jongen.
maandag 7 juli 2025
2e bloei Magnolia
Het is weer zover: de Magnolia bloeit voor de tweede keer. Niet zo uitbundig aks de eerste keer in het voorjaar, maar toch. Hoe komt dat? De meeste planten kunnen twee keer bloeien, waardoor wordt dat veroorzaakt? In wat eerdere logjes (juli '22, aug.'15) heb ik het verschijnsel toe geschreven aan de fotoperiodiciteit. Dwz de plant, boom reageert op de hoeveelheid zonneuren die de plant krijgt. Zo omstreeks deze dagen is het aantal zonneuren dezelfde als in het voorjaar. Dit is één verklaring, op verschillende tuinwebsites worden meerdere oorzaken genoemd. Maar fotoperiodiciteit lijkt me het meest aannemelijk.
zaterdag 5 juli 2025
Veelstippig Aziatisch Lieveheersbeestje
Ik heb ze eerder gezien de Veelstippige Aziatische Lieveheersbeestjes, maar nog nooit een gele. Als je ze kent kom je ze veel tegen, oh weer een Aziaat. Ingevoerd om biologisch andere insecten te bestrijden, en dat is gezien het aantal, behoorlijk gelukt. Bladluizen vormen hun voedsel, maar ik heb mijn bladluizenboom door de tuinman laten afzagen en heeft de stronk wat nieuwe takjes gevormd. maar nog zonder Bladluis.
vrijdag 4 juli 2025
Zowaar een libel!
Eindelijk een libel, het vrouwtje van de Gewone Oeverlibel, ik denk de meest voorkomende libel in mijn achtertuin. Maar het aantal houdt nog niet over. Of moet de grote bulk nog komen? Net zoals bij de vlinders, het wemelt ervan nu op dit tijdstip, lekker maar niet te warm, van vooral de Kleine Vosjes, de Atalanta's en de Dagpauwogen. Soms drie van de zelfde soort op één bloemaar van de Vlinderstruik. Bij de libelles verwacht ik nog de Paardenbijter, de Vroege Glazenmaker, en een Steenrode Heidelibel, om wat voorbeelden te noemen. En dan noem ik nog niet de te verwachten juffers ( kleine lichtgebouwde libellen)
Het mannetje van de Gewone Oeverlibel is direct herkenbaar aan het blauwe achterlijf..
donderdag 3 juli 2025
Hittestress
Ik had wat ruimte over in mijn achtertuin en heb toen Gele Courgette gezaaid. Grote zaden, er zaten zo'n 10 in het zakje, je zou het eerder planten kunnen noemen. Ze zijn allemaal opgekomen en ik vrees dat ze veel te dicht bij elkaar staan. De eerste de beste volkstuinder zou anders geadviseerd hebben. Maar nu bloeien ze toch echt allemaal. Het grappige is dat 's morgens de bloemen wagenwijd openstaan , maar zodra de hitte komt trekken ze dicht in een soort draai ( zie foto). Is dat hittestress? 's Avonds gaan ze weer open als de temperatuur daalt. Ik zie nog geen groei die wijst op een courgette.
woensdag 2 juli 2025
Nimf kopfoto
Kopfoto: Roodpootschildwants en wel een nimf. Dit is een voorstadium van het imago. De wantsen hebben een onvolledige gedaanteverwisseling, dat betekent dat het beestje na elke vervelling steeds meer op het volwassen dier (imago) gaat lijken.
dinsdag 1 juli 2025
Distelvlinder
Mijn Vlinderstruik in de achtertuin bloeit, en hoe ? Vergeleken met vorig jaar een overstelpende hoeveelheid bloemen, het lijkt erop dat ie de schade van vorig jaar wil inhalen. De struik in de voortuin laat nog geen bloemen zien?? Heel vroeg in de morgen hebben de bijen en de zweefvliegen het rijk alleen, in de loop van de morgen komen de vlinders, vele male 10 tot 15 vlinders tegelijk. Veel Dagpauwogen, Atalanta's, wat minder Kleine Vossen, een enkele keer een Groot Koolwitje ( maar weinig witjes) een enkele keer een Gehakkelde Aurelia. En nu dus in de middag, met weer minder vlinders, een Distelvlinder. Boven de actuele foto, onder een archieffoto om de bovenkant van de vleugels te laten zien.
De Distelvlinder is een trekvlinder, vanuit Zuid-Europa trekken ze soms in grote getale naar het noorden. Hier zorgen ze voor de voortplanting en sterven. De nieuwe generatie trekt voor de winter terug naar het zuiden.
Ik was vanochtend even op m'n weidevogelboerderij, het weidevogelseizoen is overigens afgelopen, voor een kop koffie en toen viel het me op dat op de paarse IJzerhard alleen maar Koolwitjes zaten. Hebben Koolwitjes voorkeur voor de honing van IJzerhard? En andere soorten niet?
Abonneren op:
Posts (Atom)