woensdag 20 april 2016

Een zweefvlieg.



Vorig jaar omstreeks dezelfde dag heb ik deze Grote Narcisvlieg afgebeeld. Vanmiddag weer geprobeerd te fotograferen, maar meestal onscherp. Dus vandaar deze archieffoto. Het blijft een spannende en inspannende bezigheid , want ze zijn razendsnel bij het jachtgedrag. Als je ze observeert zie je een regelmatig weerkerend patroon en kun je daarmee,  met het schieten van een plaat, rekening houden.

donderdag 14 april 2016

Vraat.



Daar gaat m'n erfgoed, aangevreten Kievitsbloemen. Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Zijn er zoveel slakken dit vroege voorjaar?  Als je op de grond zoekt zitten er veel kleine Naaktslakjes, hebben die het op hun geweten?

donderdag 7 april 2016

Pinksterbloemen.


        Weliswaar nog niet talrijk, maar de eerste Pinksterbloemen zijn in de bloei. Op naar Pinksteren.

woensdag 6 april 2016

Nieuwe natuur!


Nieuwe natuur! Vanochtend m'n weidevogels gadegeslagen, niet gezocht. Alleen maar kijken geeft ook voldoening. Zo krijg je langzamerhand een beeld van de aanwezige paren. Ik zoek alleen als ik bijna zeker weet dat er een nest is.
Naast de uitbreiding van de rietzone met palen en vlechtwerk in polder Demmerik (o.a. in de Gagel ook gedaan) zag ik afgeschoven oevers ( zie foto). Hier komt een prachtige plantengroei en waardoor meer insecten en beschutting voor bijvoorbeeld vogels. Ik kom hier later met wat meer organisatorische informatie op terug.

maandag 4 april 2016

Bruine Kiekendieven weer boven reservaat.


Vanochtend weer even de polder in, ik rekende op een Grutto-nest. Dat vond ik wel, maar leeg. Deze Grutto's  zijn nog niet zover. Wel achter de Kraai aan, maar dat kan ook een beetje macho-gedrag van het mannetje zijn. Boven het reservaat  baltste het paartje Bruine Kiekendieven dat het een lieve lust was, daarbij onbekende kreten slakend. Zij zitten daar elk jaar, ik ben benieuwd of het mannetje ook weer gekleurde vleugeltags heeft, dan is het dezelfde als vorig jaar. Nu niet gezien. Zodra ze wat meer boven de weilanden kwamen werden ze belaagd door broedende Kieviten, Zie foto met het mannetje.

zaterdag 2 april 2016

M'n eerste


Vanmorgen m'n eerste Kievitsnest gevonden. Na een paar hectische weken hier bezig geweest te zijn met de gezondheid van m'n vrouw,  even de polder in. Heerlijk. Het was niet zo moeilijk, met de telescoop zag ik  hem, ook mannetjesKieviten broeden, op het nest zitten. Toen was het gewoon er naar toe lopen, constant peilen, t.o.v. ,in dit geval, twee knotwilgen in de verte. Ook enkele paren Grutto waren aan het nestelen. Die komen nog. In de provincie Utrecht is het eerste Grutto-ei gevonden in de polder Eemland op 29 maart.